3 Cisim Problemi 

Evren bize göz kırpıyor.

Liu Cixin'in En İyi Roman Hugo Ödülü'nü aldığı kitabı 3 Cisim Problemi'nin Netflix uyarlaması 21 Mart 2024 tarihinde çıkış yaptı. Liu Cixin'in "Dünyanın Geçmişi" adlı üçleme serisi 3 Cisim Problemi, Karanlık Orman ve Ölümün Sonu kitaplarından oluşuyor. Üçlemenin ilk kitabının referans alanı bu dizi; yaratıcıları David Benioff, DB Weiss ve Alexander Woo tarafından hazırlandı. Benioff ve Weiss'i Game Of Thrones hayranları mutlaka biliyorlardır. Bilmeyenler için ise hatırlatayım, Game Of Thrones'un yaratıcıları olarak ünlerine ün katmışlardır.

3 Cisim Sorunu, kötü bir tehditle savaşan 5 bilim insanının hikâyelerini gözlerimizin önüne seriyor. Dizi, astrofizikçi Ye Wenjie'nin Çin Kültür Devrimi'yle birlikte değişen hayatıyla başlıyor. Çin Kültür Devrimi; entelektüel elitlere karşı devrimci ideallerin benimsenmesi için yapılan ideolojik ve siyasi bir harekettir. İşte bu hareket, Ye Wenjie'nin insanlığa bakış açısını değişmesine neden olacaktır. Çin'de bulunan gizli bir radar bölümüne götürülmesiyle dünya dışı yaşam ile ilgili bulgulara erişmesi günümüzü etkileyecek olaylara sebep olacaktır.

Peki, bu kitaplara ve dizilere konu olan 3 cisim sorunu nedir? Bu sorun, üç veya daha fazla cismin bir araya getirilmesiyle uygulanan toplu çekim kuvvetlerini ve bu güçlerin neden olduğu hareketleri inceler. Bir gezegenin bir yıldızının etrafında hareket etmesiyle iki problemin devam etmesiyle ele alınırken üç problem, bu sisteme üçüncü bir cismin (başka gezegen veya yıldız) dâhil edilmesiyle ortaya çıkar. Bu durum esasında, karmaşık ve sürpriz sonuçlar doğurabilen bir fizik problemidir ve hâlâ çözülememiştir.

Dizi, kitapları okuyanlar tarafından eleştirilere maruz kalırken evrenle henüz tanışmış olanların ise beğenisini kazandı. Ben de diziyi beğenen ancak kitapları okumayanlardanım. Diziyi beğenmem ve konunun dikkat çekiciliği sebebiyle en kısa zamanda üçlemeyi okumak istiyorum.

Dizide bu arada sizi bekleyen bir Oxford 5'lisi olacak: Auggie, Jin, Saul, Will ve Jack. Her birinin ayrı bir hikâyesi ile farklı hâllerde diziye damga vuracaklar. Ancak bunların dışında da dizin içinde bulunan VR kask, süper bilgisayar sophon, geri sayım konusu, yıldızların göz olanakları, nanofiber teknolojisi, insan beyninin dondurulması gibi konuların yer alması ve bunların çarpıcı bir şekilde işlenmesiyle tüm bunlar mümkün mü soruları eşliğinde izleyeceğinizi düşününüyorum.

Pek çok sahne akılda kalıcı olsa da Einstein esprisi sahnesi, VR kask sahneleri ve Mahşer Günü gemisinde yaşananlar özellikle zihnimin kıvrımlarında hâlâ dolanmaya devam ediyor ve şüphesiz devam edecek. İzleyecek bir şey yok ya dediğim günlerde iyi ki karşıma çıktı bu dizi. İzleyecek bir şey bulamıyorsanız, bilim-kurguya bayılırım diyorsanız, uzay dışı yaşamayla ilgileniyorsanız, tam boyutuna göre bir dizi olacaktır.

İyi seyirler dilerim.