Biking Borders - Berlin'den Pekin'e Biskletle

Bağış kampanyası için bisikletle seyahat eden iki arkadaşın yolculuğu.

Bazen Netflix’te film seçiminde zorlandığım oluyor hangi filmi izleyeyim derken zamanın çoğunu film seçimine harcadığımı fark ediyorum. Geçen haftalarda yine bunun gibi bir durumu yaşarken karşıma bir belgesel çıktı. Belgeselde iki arkadaş bir bağış toplama kampanyası için Berlin den Pekine bisikletler ile bir maceraya atılıyorlar. Kampanyanın amacı bir okul yapımı için 50 Bin Euro bağış toplamak. Bu iki arkadaşta bağış toplamak için farkındalık oluşturulmasını ve bunun içinde delice bir şey yapılmasının gerektiğini söylüyorlar ve kendilerini Berlin - Pekin arası bir bisiklet seyahatine atıyorlar.

Aslında bunun sadece bir bisiklet seyahati olmadığını söyleyebilirim. Avrupa kültürü ile yetişmiş bu iki arkadaş seyahat ettikleri güzergâhlarda farklı kültürler ile etkileşime girerek birazda önyargıları yıkmaktalar. Bu seyahat güzergâhında Türkiye ve İran’da bulunmakta ve arkadaşların en güzel vakit geçirdiği ülkeler olduğunu söyleyebilirim.

Belgeselde dikkatimi çeken bir husus daha var. Hedef koyduğunuz uzun süreçlerde geçirdiğiniz zor zamanlarda hedefinizi, ne yaptığınızı daha çok sorguluyorsunuz. Bu iki arkadaşın çetin yolcuğunda zorluk, keyif, rahatlık, sıkıntı hepsi bir arada.  

Bir başka dikkatimi çeken tarafı da Avrupa-Batı kültüründe yetişmiş bu iki genç doğu kültüründe nelerle karşılaştıkları ve nasıl tepki gösterdikleri.

İzlemenizi tavsiye ettiğim bir belgesel. İyi seyirler.