Bir Hayatın Var!

Keşke demeyi bırakacaksın.

Çabuk o "Keşke böyle yapsaydım." deyip içinde birçok soru işareti bırakan şeyi söyle. Aklına hiçbir şey gelmemiş olması imkânsız; mesela en basitinden, 'Keşke burnum kemerli olmasaydı.' diye insanın içinden bir ses yükseliyor. Bu sesi dindirmek hiç kolay olmuyor, çünkü durmadan kendimizi veya bir başkası ile, tipimizi, hayatımızı veya ekonomik durumumuzu karşılaştırmakla meşgul oluyoruz. Sana, bu düşüncelerden kurtulmanı sağlayacak üç tavsiyeyle geldim.

1. İnsanlarla Kıyas Yapma

Yok onun şöyle bir sevgilisi var, böyle bir arabası ya da aşırı güzel bir fiziği var gibi düşünceler. Bak, o kişi hiçbir zaman senin yerinde olmayacak, sen de onun yerinde tam olarak olamayacaksın. Neden sürekli bizde olmayan şeylere odaklanıyoruz? Neden kimse kendi bünyesinde bulunan fakat diğerlerinde olmayan özellikleri görmüyor?

Sakın "Bende imrenilecek bir özellik yok." deme! Mesela, senin gibi anlayışlı olmayabilirler ya da onlar ailelerinde bulamadıkları sevgiyi sevgilide ararken, senin anne ve babanla kurduğun bağ, belki de tüm aşklardan daha güçlüdür. Sadece dışarıdan "mükemmel" gözüktükleri için kendini onlarla kıyaslamaktan kaçın, çünkü inan, onların mükemmeli de hiç tahmin edemeyeceğin hayatlarda saklıdır.

2. Hayatından Şikâyet Etme

Kaç kez seçimlerini farklı yapsaydın hayatının ne kadar güzel olabileceğini düşündün? "Mühendislik yerine psikoloji okusaydım, çok başarılı olurdum." ya da "Ondan ayrılmasaydım, çok mutlu olurdum." gibi düşüncelerle, sadece verdiğin kararlar ya da sana verilen kararlar yüzünden yaşayabileceğin mükemmel hayatların alt üst olduğunu düşündüğün zamanlar olmuştur.

Kitap okumayı seviyorsan bayılacağın, sevmiyorsan da sevmeye başlayacağın bir kitap önerisiyle geldim: "Gece Yarısı Kütüphanesi"! İşte bu kitapta anlatılan, kütüphanedeki kitapların her birinde ana karakterimizin (Hayatından memnun olmayan ve depresyonda olan bir kız) "Keşke" diye düşündüğü seçimlerin getirdiği hayatlar yazılı. Her birinin içine girip o hayatı yaşamaya başlıyor, çünkü o da bizim gibi "mükemmel hayatı" arıyor. Ancak her defasında, tam bulduğunu düşündüğü anda, onu mutsuz edecek bir şey çıkıyor karşısına. Örneğin, istediği kariyere sahip olduğu hayatta annesini kaybediyor. Ana fikri anladın umarım. Sen zaten mükemmel olabilecek hayatın içindesin; elindekilerle yaşamayı öğrenmeli ve onu güzelleştirebilecek seçimleri şimdi yapmalısın!

3. Yetersizlik Tuzağına Düşme

Bu da beni son tavsiyeme, "yetersizlik tuzağına" getiriyor. Eğer "O seçimleri yapabilecek cesarete, motivasyona veya güce sahip değilim." diyorsan, kendini kandırıyorsun demektir. Hepsi sende mevcut; sadece denemediğin için korkuyorsun! Unutma, mükemmel bir hayat olmadığı gibi mükemmel insan da yoktur. Bu nedenle, sosyal medyada gördüğün hiç kimse, yapamadıklarını göstermez; herkes, yapabildikleriyle övünür. Ancak emin ol, onlar da aynı duyguları hissediyor. Her şeyde kıyas yapmada üstümüze yok. O hâlde, yapabileceğin en güzel kıyas şu olmalı: "Onlar yapabiliyorsa, ben neden yapamayayım?" Gerçekten, eğer onlar yapıyorsa, sen neden yapamayasın?