Çalışanların Hayali Dört Günlük Çalışma Modeli

Bir zamanların hayali olan çalışma modeli yüzlerce çalışanı ve işletmeyi geleneksel çalışmadan ayıracak mı?

Dört günlük çalışma modeli gerçekte nasıl işliyor: Şirketlerden dinleyelim

Kısaltılmış iş haftalarını deneyen şirketler, bu uygulamanın daha mutlu ve sağlıklı çalışanlar, daha az işten ayrılma ve daha çok iş başvurusu ile sonuçlandığını genellikle üretkenlik kaybının çok az olduğunu veya hiç olmadığını söylüyor.

Online kıyafet satıcı ThredUp, dört gün çalışmayı denemeye başladığında, gereksiz toplantıları azaltmak en büyük hedeflerinden biriydi. Yöneticiler ve çalışanlar, daha verimli toplantılar yürütme ve daha az e-posta gönderme konusunda eğitildi.


Çalışanların %90'ından fazlası, dört günlük çalışma sisteminin üretkenliklerini artırdığını söyledi. Çalışanlardan Naumenko, geleneksel beş günlük programa dönmeyi hayal bile edemediğini söylüyor.

Öte yandan işgücü analitiği yazılımı sağlayıcısı ActivTrak'ın verilerine göre, haftada dört gün çalışan işverenlerin çoğu daha verimli çalışmıyor. Üretkenlik laboratuvarından Mauch, bu durumun, yönetimin ekiplerin çalışma şeklini yenilememesinden kaynaklandığını söylüyor.

Dört günlük çalışmanın global şirketler için saat farkından dolayı erişilemez bir model olabileceği de düşünülüyor. Uniliver, Samsung gibi birkaç büyük marka, dört günlük çalışmayı denedi ancak yine de bu modeli benimseyenlerin çoğu çok daha küçük firmalar oldu.

Ekonomist Nicholas Bloom, çoğu işletmenin dört gün çalışıp üretkenliği koruyabileceğinden emin değil. "Yöneticiler, bunun haftanın bir gününü tamamen boşa harcamak anlamına geldiğini düşünüyor" diyor.

İlk başta, çalışma haftasını yoğunlaştırmak, online personel bulma platformu olan Qwick'teki bazı liderlere mantıksız geliyordu. Şirketin pazarlama müdürü Retta Kekie "Daha az çalışırsak büyümeye nasıl devam edeceğiz ? " diye düşünüyordu.

Qwick, temelleri atmak ve daha fazla süreci otomatikleştirmek için 3 buçuk ay harcadı. Deneyin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtikten sonra Qwick'e yapılan iş başvuruları iki kattan fazla arttı.

Bazen cumartesi günleri bile kafede çalıştığı 10 yıllık kariyerinin ardandan Kekie, cuma günleri bir meslektaşına veya ekibine mesaj göndermemesi gerektiğini zaman zaman kendine hatırlatması gerektiğini söylüyor.