Türk Sanatının Özgün İsmi: Abidin Dino

Abidin Dino kimdir?

23 Mart 1913’te yaşamına İstanbul’da başlayan ve 7 Aralık 1993’te Paris’te son bulan 80 yıllık yaşamına ressam, yazar, yönetmen, çevirmen, karikatürist gibi pek çok sıfatı sığdıran Abidin Dino, Türk sanatının en özgün ve renkli isimlerinden biri.

Tam adıyla Celal Abidin Dino, İstanbul’da Rasih Bey ve Saffet Hanım’ın dünyaya gelen beşinci ve son çocuğudur. Sanat yolculuğuna erken yaşlarda başlayan Dino, yaratıcı potansiyelini çocukluğunda defterlerine yaptığı çizimlerle birlikte keşfetti. Ailesinin de destekleyici tutumuyla birlikte yeteneklerini fark eden Dino, sanatla daha da derinden ilgilenmeye başladı.

1931 yılında sanat eğitimi almak için Paris’e giden Abidin Dino, gelecekteki sanat kariyerinin temelini bu eğitimle oluşturdu. Dönemdeki sanatın merkezi olan Paris’te ünlü Academie Julian’da eğitim almaya başladı ve gördüğü farklı akımların etkisi altında kalarak kendi özgün tarzını oluşturmak için adım attı. Sanatında soyut ve figüratif ögeleri birleştirerek ve kendi benzersiz tarzını oluşturarak özgün bir estetikle insanın iç dünyasını yansıtan Dino, doğanın güzelliklerini ve toplumsal meseleleri tuvaline taşıdı. Güçlü renk kullanımı ve sembollerle birlikte insan hakları, özgürlük, adalet gibi evrensel temaları işleyen eserleriyle birlikte izleyicileri düşünmeye iterek sanat yaşamı boyunca iz bırakan eserler yarattı.

Sanat yeteneği sadece resimle sınırlı kalmayan Dino, aynı zamanda edebiyata da yöneldi. Otobiyografik kitaplarında kişisel yaşam hikayesini anlatırken aynı zamanda da toplumsal olaylara değinerek edebiyatın ve sanatın birleştiği bu eserlerinde içsel dünyasını ve gözlemlerini okuyucularla paylaştı.

Sanat yolculuğu sadece bunlarla sınırlı kalmayan Dino, sinema alanında da faaliyet gösterdi. 1934 yılında sinema öğrenimi görmek için SSCB'ye gitti ve 3 yıl boyunca makyajdan dekora, rejiden senaryayoya tüm yönleriyle birlikte bir sinema eğitimi aldı.

Peki Abidin Dino’nun özgün resim anlayışı nedir? Dino’nun resimleri genellikle renklerin dansıyla oluşturduğu etkileyici kompozisyonlarla tanınır. Duygusal derinlikleri ve sosyal mesajları taşıyan insan figürleri ve kişisel tema ve deneyimleri ön plana çıkaran eserlerinden en ünlüleri arasında “Ingres'e Saygı”, “Savaşın Vahşeti” ve “Uzun Yürüyüş” yer alır.

Sanatı hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde büyük takdir gören Abidin Dino, sanat yaşamı boyunca özgün tarzı, sanatın gücünü ve toplumsal sorumluluğunu kendine has ve etkili bir biçimde bir araya getiren eserleriyle birlikte sanatseverler için değerli bir ilham kaynağı ve gelecek nesiller için de bir ilham kaynağı olmaya devam edecek.