Türk Sinemasının En Renkli Filmi: Neredesin Firuze

"Aa olur mu çocuklar ben hep evdeyim."

2004 yılında Ezel Akay’ın ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Neredesin Firuze dev kadrosu, rengarenk kostümleri ve müzikleri ile Türk sinemasının bir mihenk taşı niteliğinde. Neredesin Firuze zengin olmaya çabalayan borç batağındaki iki prodüktörün hikâyesiyle başlar. Plakçılar Çarşısı’nda Umut Müzik dükkanının sahibi Hayri ve ortağı Orhan bir müzisyen bulup zengin olmanın yollarını aramaktadır. Almanya’dan müzisyen olma hayaliyle Türkiye’ye gelen Ferhat Hayri için bir umut ışığıdır. Bin bir türlü şeytanlıkla zengin olmanın yolunu arayan Hayri Ferhat’ı ünlü yapmak için kolları sıvar. 

Fakat Ferhat’ı istediği şöhrete kavuşturabilmek için borç içinde olan Hayri’nin bir bütçeye ihtiyacı vardır.  İmdatlarına âdeta bir melek edasıyla Firuze yetişir. Gri saçları, bembeyaz elbiseleri ve huzur veren enerjisiyle Firuze kurtarıcı bir melek rolündedir. Eşini kaybetmiş olan Firuze, aileden zengindir ve eşiyle birlikte uzun yıllar boyunca müzikle ve sanatla ilgilenmiştir ve Ferhat’a yardım etmeye karar verir. 

Firuze’nin sunduğu imkanlar karşısında ağırbaşlılığını korumak isteyen ekip, Firuze’den para almayıp, daha fazla borcun içine girerler, ta ki Firuze’nin hayal dünyasında yaşayan şizofren bir kadın olduklarını öğrenene kadar. Gerçeği öğrenen ekip hayata karşı tüm umudunu kaybeder ve topluca intihar etmeye karar verir. Fakat Firuze onlara bir hayat dersi vermiştir. İntihar girişimleri başarılı sonlanmayan ekip, yeniden hayata dönmeye karar verir, bir başka deyişle “İntihar edeceksek, yaşayarak edelim!” diyerek hayata kaldıkları yerden devam ederler. Filmin sonunda ise bu ekibi o çok istedikleri şöhrete kavuşup başarılı olmuş bir hâlde görürüz.

Dev kadrosunda Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Özcan Deniz, Ata Demirer, Ragıp Savaş, Cem Özer, Murat Akkoyunlu ve daha nice ünlü oyuncuların yer aldığı filme Müslüm Gürses, Bulutsuzluk Özlemi, Işın Karaca, Emre Altuğ, Özlem Tekin gibi bir sürü sanatçı da şarkılarıyla birlikte eşlik ediyor. Ezel Akçay’ın başarılı yönetmenliğinin yanı sıra, Hayk Kirakosyan’ın görüntü yönetmenliği de Neredesin Firuze filmini özel kılan şeylerden biri. Filmdeki görseller, renk paletleri ve ışık kullanımı filmi Türk sinemasının en renkli filmi kılıyor.

Rengarenk mekânları, yıllar sonra bile akıllarda kalan müzikleri ve replikleri, birbirinden renkli kostümleri ve akıcı hikâye örgüsüyle Neredesin Firuze çıktığı ilk günden beri izleyiciyi filmin atmosferine çekmeyi başarıyor. Muzip replikleri, sadece ana karakterlerin birbirinden renkli giyinirken figüranların gri tonlarında giyinmesi gibi ince detayları ve unutulmaz müzikleri ile Türk sinemasının en eğlenceli ve keyifli müzikal filmi olan Neredesin Firuze tüm o sıcaklığı ve samimiyetiyle izlemeye değer benzersiz filmlerden biri.