11 Kasım 1938 Günü Dünya Gazeteleri

Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk'ün vefatının ardından Türk ve dünya basını.

Bütün Türk halkını yasa boğan 10 kasım 1938'in ertesi günü, yerli gazetelerde "Büyük Milli Matemimiz" (Cumhuriyet Gazetesi,11 Kasım 1938), "Babamızı Kaybettik" (Tan Gazetesi,11 Kasım 1938) gibi başlıklarla duyurulan büyük kaybımız, elbette yabancı basında da yer aldı. Peki modern Türkiye'nin kurucusu olarak tüm dünyanın saygısını kazanan Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatı hangi gazetelerde, hangi başlıklarla yer aldı?

Fransa'nın en önemli gazetelerinden biri olan Le Figaro, Atatürk'ün vefatını “Cumhurbaşkanı Atatürk’ün vefatı” başlığı ile duyurdu.

Amerika'nın en önemli ve köklü gazetelerinden birisi olan The New York Times'ın haberi , "Atatürk 58 yaşında vefat etti; Türkler bugün yerine bir halef seçecekler" başlığı ile ilk sayfada duyuruldu.

Almanya'nın National Zeitung isimli gazetesinde “Türklerin Babası” ve “Mustafa Kemal Atatürk /Halk Kurtarıcısı İçin Yas Tutuyor” başlıkları ile duyurulan haber.

İtalya'nın Il Popolo d'Italia'sında atılan başlık: "Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Atatürk Vefat Etti" .

Delhi merkezli bir Hint-İngiliz günlük gazetesi olan Hindustan Times'ın attığı başlık : "Modern Türkiye'nin Yaratıcısı Vefat Etti".

Yugoslavya resmi gazetesi Pravda'nın attığı başlık: "Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük lideri Kemal Atatürk dün sabah vefat etti" .

Tan gazetesi, bütün bir sayfayı, herkesi yasa boğan bu habere ayırmış; “Babamızı kaybettik” manşetiyle duyurmuştur.



(İngiltere önce cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı bu büyük adamı selamlıyor.-İngiliz Basını)


(Eğer tarihin bir kalbi olsaydı, Mustafa Kemal'i kıskanırdı.-Çin Basını)


(İnanılmaz ve karizmatik bir insan. Asker olarak harika ancak devlet adamı olarak daha da büyük.-Japon Basını)


(Atatürk'ün yaptığı, insanlığın kolaylıkla yapabileceği bir şey değil. O tamamen farklı bir insandı.- Mısır Basını)


(İslam dünyasının büyük insanlar yetiştirme gücünü kaybettiğini iddia edenler Atatürk'ü hatırlasınlar ve utansınlar.-İran Basını)

  • Atatürk'ün ölümü nedeniyle İran Kraliyet Sarayı ve hükümet bir ay boyunca resmi yas ilan etti.


(Atatürk yirminci yüzyılın en büyük mucizesidir.-Danimarka Basını)