2021 Dünya Podcast Raporu bize neler söylüyor?

En çok hangi ülkeler dinliyor? Türkiye'deki trendler neler? Hadi inceleyelim.

Türkiye'nin ilk Podcast uygulaması olan Podcaster App, 2020 yılında Rıfat Özcan tarafından kuruldu. Eylül 2020'den beri 100'ü aşkın podcaster, 60'i aşkın program ve 1500'ü aşkın bölüm üreten Podcaster App, Dünya'da ve Türkiye'den tüm podcastlere erişim imkanı sağlıyor.

2022'nin ilk aylarında '2021 Dünya Podcast Raporu' yayınlayan Podcaster App, 2021 yılında dünyadaki podcast gelişmelerinin sistematik olarak aktarılmasını hedeflediğini belirtiyor. Rapor, Dünya'da ve Türkiye'de podcast ile ilgili yapılmış çalışmalar ve istatistiki verileri bizlere sunuyor. Şimgi gelin hep beraber bu rapor bizlere Dünya'daki ve Türkiye'deki podcastler ile ilgili neler söylüyor göz atalım.

Rapora göre 2021 yılı itibariyla global olarak 485 Milyon aktif podcast dinleyicisi bulunuyor. 150 binden fazla yeni podcast üretimi yapıldığını belirten raporda, 100 dilden fazla podcast içeriği bulunduğunun da altını çiziyor. Ayrıca podcast dinleyicilerinin yüzde 67'sini 18-44 yaş arası oluşturuyor. 2021 yılında 2 Milyondan fazla aktif podcast yayını ve 48 Milyondan fazla bölüm var. Bu sayı 2020 yılındaki podcast içeriklerinden yüzde 20 fazla demek.

Reuters Gazetecilik Enstitüsü 2021 Dijital Haber Raporu'na göre, küresel çapta podcast dinleme oranı yüzde 31, aylık bazda podcast dinleme oranının en yüksek olduğu ülke ise Güney Kore (%49). Podcast dinleme platformlarına bakıldığında Spotify ilk sırada yer alıyor. Apple ve Google ise, Spotify'dan sonra tercih edilen podcast uygulamaları arasında yer alıyor.

Google 2021 Trend'lerine göre ise, İrlanda en çok podcast terimini arayan ülke oldu. İrlanda'yı, Danimarka, Hollanda, Norveç, Avustralya takip ediyor. Google Trend'lerin 2022 yılına bakıldığında ise, Avusralya'nın yerini Amerika Birleşik Devletleri'nin aldığı görülüyor. Podcast dünyasında ünlü isimler de yer almaya başlıyor. Meghan Markle, Barack Obama, Prens Harry, Ron Lowe, Jason Bateman ve Zac Braff gibi isimler podcast yayıncılığına adım atıyor.

Ipsos Consumer Touch Türkiye'nin 2021 yılında yaptığı 'Türkiye'deki Podcast Bilinirliği ve Dinleme Alışkanlıkları' isimli araştırmaya göre 2021 yılında Türkiye'deki aktif podcast dinleyici sayısı 650 bin, podcast bilinirliği ise yüzde 11. Podcast dinleyicilerinin yüzde 53'ünün 25 yaş altı kullanıcılar oluşturuyor. Türkiye'deki kullanıcıların podcast dinlemek için tercih ettiği ilk uygulama, tüm dünyada olduğu gibi Spotify(%48). Spotify'ı yüzde 23 ile web, yüzde 16 ile Google Podcast, yüzde 11 ile Apple Podcast ve yüzde 6 ile Deezer takip ediyor.

Chartable verilerine göre Türkiye'de en popüler olan Podcast uygulamaları sırasıyla şöyle;

  1. Merdive Altı Terapi- Deniz Dülgeroğlu,
  2. Kendine İyi Davran - Beydan Budak,
  3. Reddit Zone- Rekkitz,
  4. Mitlojik İnciler- Pandora,
  5. Fularsız Entellik- Immanuel Tolstoyevski.

Google Trend'lerin 2021 Türkiye verilerine baktığımızda ise, podcast terimini en çok araya şehrin Muğla olduğunu görüyoruz. Muğla'yı sırasıyla Eskişehir, Karabük, Aydın ve Ankara takip ediyor. Yılbaşından şimdiye kadar ki verilere baktığımızda ise, Bartın, Ankara, Burdur, Eskişehir ve Antalya şehirlerini görüyoruz.

Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için Podcaster App'in ve diğer kurumların linklerini aşağıya bırakıyorum. Keyifli okumalar.

Podcaster App'in '2021 Dünya Podcast Raporu'nun tamamına ulaşmak için tıklayın.

Reuters 'Gazetecilik Enstitüsü 2021 Dijital Haber Raporu'na' ulaşmak için tıklayın.

Ipsos Consumer Touch Türkiye'nin 'Türkiye'de Podcast Bilinirliği ve Dinleme Alışkanlıkları' çalışmasına ulaşmak için tıklayın.