2023 Yaz Renkleri : Koyu Kırmızı

2023 yaz modasında kırmızı renk nasıl kullanılmalı?

Pantone Renk Enstitüsü’nün yaz renklerini belirlediğini önceki yazımda bahsetmiş, turuncu renk için uyumlu kombin önerileri ve dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi vermiştim. Bugün, belirlenen renklerden ‘Koyu Kırmızı (Pantone 18-1664 Fiery Red)’ için bu açıklamaları ve önerileri yapacağım.

Koyu Kırmızı Renk Neyi Anlatır?

Kırmızı renk neredeyse her sektörde kullanılan oldukça baskın ve sert bir renktir. Enerjiyi temsil etme, duygu uyandırma, tutku ve aksiyon rengi olma, iradeyi ve fiziksel gücü temsil etme, aşk-tutku-şehvet gibi durumları canlandırma, sıcaklığı temsil etme vb. birçok özelliği vardır. Öyle ki bu rengi bir iş yerinde kullandığınızda güçlü, baskın ve kendinden emin bir görüntü verirken bir yiyecek sektöründe kullandığınızda açıl hissi doğurur. Başka bir örnekle, kırmızıyı özel hayatınızda kullanmanız karşınızdaki ile romantik ilişkiler kurmanızı sağlarken bir mekânda çok fazla kırmızı rengin olması sizi gergin ve tehlikede hissettirir.


Koyu Kırmızı-Kırmızı Hangi Renkler ile Kombinlenebilir?

Kırmızı rengi, dışarıdan bir gözle bakıldığında birçok renkle uyumlu olabilir. Siyah, beyaz, mavi, yeşil, mor ya da kontrast kombin yapılacaksa krem, bej, sarı da kullanılabilir. Şahsi düşünceme göre yeşil uzaktan hoş dursa da kombinlendiğinde bana çok ağır geliyor ya da baskın bir kırmızı yine baskın ve koyu bir mor renk ile olduğunda göz yoruyor. Fakat moda uyumlu diyorsa elbette siz yapabilirsiniz.  


Koyu Kırmızı Renk Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli/Püf Noktalar Nelerdir?

Kırmızı renk, yukarıda da dediğim gibi oldukça baskın ve çoğu renkle kombinlenebilen bir renk olması sebebiyle çok tercih edilir. Bu yaz da giyim, moda sektöründe önde olacağı kesin. Fakat bu rengi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler var. Maddelere geçmeden önce en önemlisinin saç ve ten renginize uygun kombinlemek olduğunu söylemeliyim. Aynı renk kombinleri, farklı ten ve saç rengindeki insanda farklı durabilir. Birinde çok şık duran ötekinde gündelik ve hatta basit durabilir.

Şimdi maddelere geçelim:

*Beyaz tenli ve kırmızı tonlarında saç rengi olmayanlara kırmızı baskın bir kombin çok yakışır.

*Buğday tenliler soluk kırmızıdan uzak durmalı ve bugünün blog konusu olan koyu kırmızı rengi tercih etmelidir.

*Esmer tenlilere de kırmızı çok yakışır. Hatta en çok onlara yakışır denebilir.

*Baskın olmayan renkler kullandığınız bir kombine kırmızı çanta ve kırmızı ayakkabı ile canlılık katabilirsiniz.


*Gri, Altın, pastel renkler ve taba rengi kırmızı tamamen ön plana çıkarırken kombinin sertliğini de alır.

*Kırmızı bir elbisenin altına seçilen ayakkabı önemlidir. Siyah veya beyaz ayakkabı kombinin vermek istediği havayı değiştirebilir veya boyunuzu kısa-uzun gösterebilir. Bu yüzden kırmızı elbise altına en uygun ayakkabı rengi nude tonlardır.

*Kırmızı rengi bir elbise değil de kabanda kullanıyorsanız siyah ayakkabı ve siyah pantolon uygundur. Burada verilmek istenen hava da bozulmaz.

*Kırmızı rengi siyah renk ile kombinlemek istediğinizde vücudunuzu boş bırakmayın. Siyah bir bileklik, siyah bir güneş gözlüğü ya da şapka, bu kombini tamamlayacaktır.

*Yazın desenli elbiseler çok tercih edilmektedir. Bunların altına nude veya beyaz sandalet tercih edilmelidir.


*Kırmızı renkte bir pantolona çizgili bir gömlek veya kırmızı gömlek altına çizgili bir pantolon-etek sizi şık gösterecektir.

*Gösterişli kırmızı elbiseler için sade takılar, sade elbiseler için boncuk veya taş gibi süslerle şıklık yakalamış takılar kullanılmalıdır.

*Kırmızı kombinlerde ve özellikle elbiselerde makyaj olabildiğince sade olmalıdır. Göz makyajlarında yeşil, mavi ve mor renklerinden kaçınılmalıdır. Dudakta ise nude ton ya da elbise ile aynı ton ruj olmalıdır.