21. Yüzyıl Modasına Yön Verenler: Virgil Abloh ve Kanye West

Bir önceki yazımın devamı olarak Hip-hop moda sektörünü incelemeye devam ediyoruz.

Bir önceki yazımda Hip-hop modasına giriş yapmıştık fakat Hip-hop modası dendiğinde Virgil Abloh'u anmadan geçemeyiz.

Peki Virgil Abloh'un hem lüks giyimde hem de Hip-hop kültüründe bu kadar önemli olmasının sebebi neydi? Biraz buna değinelim.

Chicago, Illinois'de doğan Abloh, Illinois Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi aldı. Windy City'de bir baskı dükkanında tanıştığı arkadaşı ve şimdiki iş ortağı Kanye West, Abloh'un hayatını değiştirdi. Kanye West, Abloh'u moda endüstrisine soktu ve onu yaratıcı direktör olarak işe aldı. İkilinin arkadaşlığı, modanın ötesine geçerek sanat, müzik ve pop kültüründe birçok ortak projeye imza attı.

2009'da tanıştıktan sonra Kanye West ile beraber Fendi'de staj yapmak için Roma'ya giden ikili iyice yakınlaşmıştı. Kanye, Abloh’tan DONDA isimli kreatif ajansının başına geçmesini istedi. Bu isteği geri çevirmeyen Abloh, ilk büyük işlerden biri olarak Kanye West’in JAY-Z ile ortak hazırladığı Watch The Throne albümünün sanat yönetmenliğinin başına geçti. Bir çok sanatçının albümünün sanat yönetmenliğinde ve albümünün kapak tasarımında onun imzası var. Bunlardan bazıları:

Kanye West’in My Beautiful Dark Twisted Fantasy ve Yeezus albümlerinde sanat yönetmenliği ve kapak tasarımı,
Kanye West ve JAY-Z ortaklığındaki Watch The Throne albümünde sanat yönetmenliği ve kapak tasarımı,
Kid Cudi’nin WZRD albümünde sanat yönetmenliği ve kapak tasarımı,
A$AP Rocky’nin Long.Live.A$AP albümünde sanat yönetmenliği ve kapak tasarımı,
 Lil Uzi Vert’in Luv Is Rage 2 albümünde sanat yönetmenliği ve kapak tasarımı yapmıştır.

Abloh'un moda dünyasına ilk solo girişimi, 2012'de Pyrex Vision adlı bir şirket kurmasıyla gerçekleşti. Markanın amacı, ünlü markaların herkes tarafından bilinen parçalarını yeni bir dokunuşla üreterek, gençlik kültürüne hitap etmekti. Pyrex Vision, Ralph Lauren'den artık stoğu olmayan gömlekleri satın almayı, Abloh'un kendi tasarımlarını eklemeyi ve ardından bunları kendi markası altında satmayı içeriyordu. Her gömlek için yaklaşık 40 dolar ödeyen Abloh, onları 500 doların üzerinde satmayı başardı. Pyrex Vision'ın büyük başarısına rağmen Abloh, bunun "sanatsal bir deney" olduğunu iddia ederek yalnızca bir yıl sonra markayı kapattı. Kısa ömürlü olmasına rağmen Pyrex Vision, Abloh'un adının moda endüstrisinde yerleşmesine yardımcı oldu.

Çok vakit kaybetmeden Virgil Abloh, İtalya merkezli yeni markası Off-White’ı kurdu. 2018 yılının sonuna gelindiğinde satış endeksi ve müşteri memnuniyeti gibi kıstaslarda Gucci’yi geride bırakan Off-White, birçoklarına göre o dönemin en iyi markasıydı. Kendi markası Off-White aracılığıyla, siyahi tasarımcıların yalnızca "sokak giyimi" ürettikleri varsayımından kurtulmalarına yardımcı oldu.

Birçok marka Virgil Abloh ile iletişime geçiyor ve onun vizyonundan faydalanıp kendi markaları için tasarımlar istiyordu. Virgil farklı bir şey yaptı ve İsveç mobilya markası IKEA ile anlaşıp onlar adına masa, sandalye, halı, sehpa gibi daha önce girmediği bir sektörde tasarımlar yaptı.

Bunun dışında öne çıkan çalışmaları arasında Nike’ın en iyi 10 ayakkabı modelini kendi bakış açısıyla yeniden tasarladı ve bu koleksiyon "The Ten" adıyla piyasaya sürüldü.

Mart 2018’de Virgil Abloh, yıllar önce Fendi stajında dikkatini çektiği ve yıllar içinde her zaman temasta olduğu Louis Vuitton’a sanat yönetmeni sıfatıyla getirildi. Büyük bir lüks moda evi yöneten ilk siyahi tasarımcı oldu. Abloh'un erkekler için Louis Vuitton'da tasarladığı ilk koleksiyonunu sunduğunda uzun süredir dostu ve iş ortağı olan Kanye West onu ön sıradan izliyordu. Gösterinin sonunda Abloh, Kanye'ye doğru koştu ve ikisi ağlamaya başladı. Ortaya da bu görüntüler çıktı:

Son işi Louis Vuitton olan Abloh 2021 Kasım ayında, nadir bir kanser olan kalp anjiyosarkomuyla iki yıllık gizli bir savaşın ardından 41 yaşında hayatını kaybetti. Eğer hayatta olsaydı ölümünden hemen sonraki işi olan Miami'de Spring/Summer 2022 Menswear koleksiyonunu tanıtacaktı, aramızdan ayrılan Abloh'un anısını Louis Vuitton bu koleksiyonu tanıttığı "Virgil Was Here" isimli defile ile onurlandırdı.

Gelelim Kanye West'e... Kanye West, Hip-Hop modasını nasıl etkiledi ve etkilemeye devam ediyor? Biraz inceleyelim.

Kanye West hakkındaki görüşünüz ne olursa olsun, son on yılda Hip-hop modasında önemli bir rol oynadığı inkar edilemez. 2009'da Off-White'ın kurucusu Virgil Abloh ile birlikte Fendi'de stajyer olarak çalıştığı ilk günlerinden, 2015'te kendi adını taşıyan Yeezy markasının doğuşuna kadar bir çok işe imza attı.

West, moda sektörüne ilk kez gerçek anlamda ayak basmak için bir defaya mahsus "The College Dropout" Nike Air Max 180'ler yarattı. Hiçbir zaman ticari olarak piyasaya sürülmedi ve yalnızca birkaç çift satışa sunuldu. West aynı yıl, yani 2006'da, Virgil Abloh ve Kim Jones (o zamanlar Louis Vuitton'ın erkek giyim sanat yönetmeni) gibi sektörün ileri gelenlerinden yardım alarak, Pastelle adını verdiği markasını tanıttı ve 2009'da çıkış yapmasını amaçladı.

2007'de sokak giyim markası A Bathing Ape ile birlikte 'Dropout Bear' adını verdiği bir spor ayakkabı tasarladı. Ardından Pharrel Williams'ın blogu aracılığıyla Pastelle'in lansmana hazırlandığını duyurdu, ancak West'in annesi Donda West maalesef hayatını kaybetti.

2009 yılında Pastelle'in lansmanı Kanye'nin, Taylor Swift'in VMA kabul konuşmasını yarıda kesmesinin ardından hiçbir zaman gerçekleşmedi. Annesinin vefat etmesi ve Taylor Swift'i sabote etmesi üzerine müzik camiasında gözden düşüşü projenin tozlu raflara kalkmasını sağladı.

2011'de West moda sektöründeki sessizliği bozarak yeniden ortaya çıktı ve 2007'de vefat eden annesi Donda West'in anısına Paris Moda Haftası'nda Dw by Kanye West koleksiyonunu tanıttı ve karışık eleştiriler alsa da çoğunluğu sert 'Givenchy' özentisi olduğu yönündeydi. Yalnızca iki sezon süren Dw by Kanye West, bu koleksiyonu kendisi finanse etti ve daha büyük bir markanın desteği olmadığı için West bunu bitirmek zorunda kaldı.


Gelelim en büyük olayı olan markası Yeezy'e. Markanın yolculuğu teknik olarak 2012'de, spor ayakkabı devi Nike ile işbirliği içinde Red October Yeezy 2 spor ayakkabı söylentisinin sosyal medyayı kasıp kavurmasıyla başladı. Daha sonra 2013 yılında Kanye'nin Fransız moda evi APC ile yaptığı işbirliği olan koleksiyon, fiyatı 120 ila 250 dolar arasında değişen dokuz parçadan oluşuyordu. Hepsi anında tükendi ve APC'nin web sitesini çökertti. Tam da bu noktada Nike ile işbirliğini kesti ve bunun nedenini Air Yeezy ayakkabısının tatmin edici olmayan telif ücretleri ve markanın Red October spor ayakkabılarının piyasaya sürülmesini geciktirmesi olarak gösterdi. 2013'te Adidas'la 10 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı ve 2015'te Yeezy markasını resmen piyasaya sürdü.

Yeezy 1. Sezon, Şubat 2015'te New York Moda Haftasında dünyaya tanıtıldı. West ve Adidas Originals arasındaki merakla beklenen işbirliği, askeri giysilerden oluşuyordu. Ağırlıklı olarak askeri yeşili ve lacivertleri içeren bir renk paletine sahipti. Bu koleksiyon Yeezy tarihinde bir dönüm noktası oldu ve Yeezy Boost 350'yi doğurdu.

Yeezy 2. Sezon'da West, askeri temalı bu koleksiyona daha kahverengi parlak tonlar ve bomber ceketler ekledi. Bu koleksiyon Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sinemalarda canlı yayınlandı.

Yeezy 3. Sezon, Madison Square Garden'da gerçekleşti ve aynı zamanda West'in 2016 albümü The Life of Pablo için yıldızların akın ettiği bir albüm çıkış partisi görevi gördü.

Yeezy 6. Sezon'da koleksiyonun tanıtımını sosyal medya kampanyasıyla yaptı. Eski eşi Kim Kardashian'ın klonları gibi gözükülen ve Yeezy 6. Sezon kıyafetleri giyilen bu kampanyada en dikkat çeken ünlülerden biri ise Kim Kardashian'ın eski patronu Paris Hilton olmuştu.

Yeezy 6. Sezon'un patlamasını yaşayamayan Yeezy 7. Sezon'da korseli bisiklet taytlar, crop montlar ve parlak tonlar bulunurken, Yeezy 8. Sezon'da aynı ürünler daha çok nötr tonlardan oluşuyordu.

Adidas, Kanye West'in Yahudi karşıtı söylemleri nedeniyle 2022'de West'le bağını kopardı. Kısa süre sonrasında da West, GAP markası ile bir anlaşma yapmış fakat bir süre sonra anlaşamayıp West, firmayı sosyal medya hesaplarından kendisini toplantılara çağırmamakla, tasarımlarını kopyalamakla suçlamıştı.

Şimdi ise West, Yeezy ürünleri için Bloomberg News'a göre kendi Yeezy mağazasını açmayı planlıyor.


Umarım yazımı beğenmişsinizdir.