ABD'nin İlk Kadın Dışişleri Bakanı Albright Hayatını Kaybetti

ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı olan Madeleine Albright 23 Mart Çarşamba günü hayatını kaybetti.

Yakalandığı kansere 84 yaşında yenik düşen Albright'ın uluslararası ilişkilere pek çok etkisi olmuştu. Prag'ta doğan Albright, diplomat babasının Nazi ve komünist rejimden dolayı ABD'ye göçmesi ile buradaki hayatına başlamıştı.

Birleşmiş Milletler'de ABD elçiliği yapmıştı. 1997'de bakan olarak seçilen Madeleine Albright, Bill Clinton tarafından aday gösterilmiş ve seçilmesiyle beraber ABD siyasetinde de yeni bir kapıyı aralamıştı. İlk kadın Dışişleri Bakanı olan Albright emekliliğinden sonraki hayatında ölümüne kadar Georgetown Üniversitesi'nde eğitim vermiştir.

Siyasete damgasını vuran açıklamasıyla uzun süre konuşulan siyasetçi, katıldığı bir televizyon programında Irak ambargosu hakkında yorumda bulunmuş, yarım milyon çocuğun öldüğünü ve buna değip değmediği sorulduğunda da "Bu çok zor bir seçimdi ancak bu bedele değdiğini düşünüyorum," şeklinde açıklama yapmıştı. Belki de ölümünden sonra bile akıllarda sadece bu sözlerinin kalması, açıklamasının ne kadar çarpıcı olduğunu anlatabilir.

Ailesinin paylaştığı yazı ile ölüm haberi dünyaya duyurulan Madeleine Bright ünlü siyasetçiler arasına adını yazdırmayı başarmıştır.