Acaba Yeni Yılda Noel Baba Bize Ne Getirecek?

Noel Baba’nın bize getireceği hediyelerden ziyade harika haberleri vardır belki. Sağlıcakla gel 2021!


Aralık ayının en güzel zamanlarında, kimimiz evlerimizde çam ağaçlarını süsledik, kimimiz yeni hedeflerin listesini yaptık ve yılbaşını yeni umutlarla bekliyoruz. Bu yazımda biraz Noel Baba'dan, kutlamalardan ve umutlardan bahsetmek istedim çünkü nurtopu gibi bir 2021 geliyor!

Nereli olduğu ile ilgili çeşitli rivayetler olan ve hatta kimilerine göre Antalya’lı olduğu söylenen Noel Baba acaba gerçekte kim? Tam adı ‘Santa Clouse’ olan, her yıl eşi ve elfleriyle gece gündüz çalışarak hediye hazırlayan ve ren geyiklerinin çektiği kızağı ile geceleri bacalarımızdan hediyelerimizi bırakan yaşlı, beyaz sakallı tonton bir dede. Her yıl özellikle çocuklar tarafından Noel Baba'nın gelişi büyük bir heyecanla beklenir. Fakat bu yıl yetişkinler de Noel Baba'nın yolunu gözler oldu çünkü Noel Baba'nın gelişi, bir takvim yılının bitip yepyeni bir takvim yılının başlamasının ifadelerinden biri ve kutlanmaya değer çok önemli bir ritüel. 2020’nin yaşattığı acılardan sonra yeni yılı karşılamaya fazlasıyla hazırız.

Her ülke, kendi kültürel köklerine bağlı olarak bu gelişi karşılayacak. Ailece bir arada olmak, birlikte yemekler yemek, oyunlar oynamak, kutlamalar yapmak…

Peki yeni yıl dünyanın farklı yerlerinde nasıl kutlanıyor? Mesela Japonya’da ocağın ilk üç günü shougatsu adı verilen önemli bir yeni yıl bayramı olarak kutlanıyor. Bu üç gün boyunca gördüğünüz herkese "Mutlu yıllar dilerim!" demeniz bekleniyor.

Çin’de yeni yılda ailenin bir arada olması çok önemli ve yılbaşında yapılan yemeklerin sembolik anlamları var. Yılbaşı için özel pişirilen tavuk, aile birliğinin sağlanacağı anlamına geldiği için bütün olarak yenmeli. Bununla birlikte uzun makarnadan yapılan yemekler uzun yaşamı sembolize ediyor. Hatta geleneklere göre bunları yerken ya da pişirirken kesmek uğursuzluk olarak kabul ediliyor. Bu sebeple yemek yapılırken çok dikkat ediliyor.

Avusturalya’da ise yeni yıl kutlamaları 31 Aralık gece yarısı başlıyor ve ertesi gün de devam ediyor. Bu kutlamaların en büyük amacı gürültü çıkartmak. Bu da maytaplar, havai fişekler, kornalar, ıslıklar eşliğinde oluyor. Muhtemelen bu yıl gürültü evlerin içinde çıkartılacak.

Brezilya’da yılbaşı kutlamalarında yenilen yemeklerde mercimek çok önemli bir yere sahip çünkü bereketi temsil ediyor. Bu sebeple yeni yıl yemeği için mutlaka mercimek çorbası ve pilavı pişiriliyor.

Ülkemizde ise yılbaşı kutlama alışkanlıklarımız yıldan yıla değişmekle birlikte daha çok aile ile yapılan kutlamaları, özellikle belirli bir yaşın üzerindekiler için tombala oyunlarını ve o güne özel tv programlarını ifade ediyor. Elbette pandemi öncesi dönem içinse dışarıda bir mekanda eğlenerek kutlamaları da!

Aslında insanların takvimden eksilecek bir güne bu kadar anlam yüklemesini anlamsız bulanlar da olacaktır elbet. Fakat bu anlamın temel sebebi bir yılın sabırla bitmesi, geçen yılın muhasebesinin yapılıp dersler çıkarılması, aynı hataların tekrar edilmeyeceği yeni bir başlangıç olarak görülmesi olabilir. Bu yıl yapılan kutlamaların diğer yıllardaki kutlamalardan büyük bir farkı olacağı da ortada. 2020’nin bizi bu kadar üzmesinin ardından 2021’in sağlıkla gelmesi fikrinde herkes gönülden bir arada. Bu yıl tüm dünyada insanlar sağlık dileyerek yeni yılı karşılayacak.

Umutla, gönlümüzden güzel niyetler geçirerek gireceğimiz yeni yılda, Noel Baba’nın bize getireceği hediyelerden ziyade harika haberleri vardır belki. Zaten biz de heyecanla güzel haberler bekliyoruz senden Noel Baba.
Sağlıcakla gel 2021.