Adıyla Ses Getiren Ünlü Mimarlar ve Yapıları

Mimarlığı yalnızca bir meslek olarak görmek oldukça yanlış olacaktır çünkü mimarlık aynı zamanda bir sanattır.

Bu sanatı hayata geçirebilmek ise onu anlayabilmekten geçer. 20.YY'da yaşamış, mimarlık sanatıyla adeta gözlerimizi kamaştıran 3 ünlü mimarı ve yapılarını sizler için derledim.

1-Frank Lloyd Wright; (1867-1959)

Wright, Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından '' tüm zamanların en büyük Amerikalı mimarı'' ilan edilmiş, 20.YY'da ki en başarılı mimarlarındandır. Amerika'nın Pensilvanya eyaletinde bulunan organik mimarı tarzda tasarlanan Fallingwater evi, mimarın en ünlü yapılarından birisidir. Bir diğeri ise Manhattan'da bulunan Solomon R. Guggenheim Müzesidir.


2- Le Corbusier; (1887-1965)

Modern mimarinin öncüsü olarak bilinen İsviçreli-Fransız asıllı mimarın hayatı boyunca asıl hedefi; kalabalık şehirlerde yaşayan insanlara daha iyi yaşam koşulları sağlamaktı. Bunu yalnızca yaşam alanları tasarlayarak değil, Chandigarh'ın tüm planlamasını üstlenerek de yapmıştır. Le Corbusier'nin günümüzde hala konuşulan modern mimarıya yön veren 'mimarlığın 5 temel ilkesi' kendi tasarımı olan Villa Savoye'de net bir şekilde görülebilmektedir. Savoye, Le Corbusier'nin en başarılı eserleri arasındadır.

3- Zaha Hadid; (1950-2016)

2010 ve 2011 senelerinde üst üste Birleşik Krallığın en prestijli ödülü olan Stirling Prize'a layık görülen Hadid, 2012 senesinde de kraliçeden 'Dame' ünvanını aldı. Postmodern mimarinin temsilcilerinden olan Zaha Hadid'in bazı projeleri ölümünden sonra bile hala yapım aşamasında. Hadid'in en çok ses getiren eseri ise; 2012 Eurovision yarışmasının da yapıldığı bina Haydar Aliyev Kültür Merkezi'dir.

KAYNAKÇA;

*https://www.themagger.com/dunyaca-unlu-mimarlar/