Adobe Programları

Adobe nedir? Adobe programları ne için kullanılır?

Adobe, Inc. ya da eski adıyla Adobe Systems Incorporatedadobe, İngilizcede kerpiç anlamına gelmektedir.ABD merkezli Adobe,Merkezi Kaliforniya da bulunan, Dünya'nın 10 en büyük büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten bir şirkettir.  Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve deposu Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

Adobe, Aralık 1982'de John Warnock ve Charles Geschke Xerox'dan ayrıldıktan sonra PostScript sayfa açıklama dilini geliştirmek ve satmak için Adobe'u kurdular. 1985 yılında Apple bilgisayar, masaüstü devrimini tetiklemeye yardımcı olan LaserWriter yazıcılarında kullanılmak üzere PostScript'i lisansladı.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop programını daha önce mutlaka duydunuz. Çünkü bu program kurulduğu günden beri popülerliğini korumaya devam ediyor. Bu program sayesinde logo tasarımı, afiş tasarımları gibi birçok çalışma yapabilirsiniz. Birçok fotoğraf üzerinde özgün şekilde çalışmalar yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bu uygulamanın temel kullanımı basit ve projeniz çok uzun sürmeyecektir. Eğer hızlı bir şekilde öğrenip özgün çalışmalar yapabileceğiniz bir uygulama arıyorsanız size Adobe Photoshop uygulamasını önermekteyim.

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro, özellikle Youtube videoları gibi video işiyle uğraşanlar için birebir çözümdür. Uygulama profesyonel video düzenleme  programıdır. Birçok profesyonel video düzenleme gibi işleri için bu uygulamayı tercih ediyor. Hatta video düzenleme işinizi bu program ile birlikte meslek haline getirerek para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Adobe InDesign

Adobe Programları arasında yer alan Adobe InDesign, genellikle baskı, broşür ve menü tasarımları ile uğraşanlar tarafından kullanılır. Uygulama içerisinde gazete tasarımından tutun ürün kataloğuna kadar birçok tasarım yapabilmek mümkün. Afiş ve banner gibi tasarımları yapmayı istiyorsanız Adobe InDesign size çok yardımcı olacaktır. Sosyal medya yönetiminde hazırlanan reklam ve afişler içinde yine bu programı tercih edebilir ve tasarımlar yapabilirsiniz.

Adobe Dreamweaver

Bu uygulama aslında yine tasarım bir programıdır . Uygulama tasarımı diğer programların aksine kodlama şeklinde yapmanıza olanak tanıyor. Kısacası bir internet sitesi kodlamayı ve oluşturmayı sevenler için Adobe Dreamweaver kesinlikle kullanmalıdır. Adobe programları arasında bulunan program içerisinde ki birçok özellikle internet sitesi hazırlayanlar için birçok kolaylık sağlamakta. Programın içerisinde internet sitesinin kodlarını hazırlayabilir ve düzenleyebilirsiniz. İçerisinde HTML, PHP, CSS, JavaScript ve daha birçok dosya türü oluşturabilirsiniz.

Adobe Animate

Adobe Flash Professional olarak da bilinir. Adobe Animate, animasyon oluşturmayı sevenler için birebirdir. Bildiğiniz üzere animasyonlar artık her yerde karşımıza çıkabilmekte. Reklam filmi, sinema veya sosyal medya çalışması hatta hareketli logo tasarımı dahil olmak üzere birçok yerde animasyonlar görebilmemiz mümkün. Birçok şirket göze hoş geldiği için ve reklamı daha eğlenceli hale getirdiği için kısa animasyon filmleri şeklinde reklam yapmayı tercih ediyor.

İşte bu tür animasyonları hazırlamak için Adobe Programları arasında Adobe Animate kullanılmaktadır. Profesyonel animasyon çalışmaları yapmak için kullanabilecek program kullanıcılara birçok nokta da kolaylık sağlamakta. Eğer animasyonlara karşı ilgi duyuyorsanız ve bu yönde kendinizi geliştirmek stiyorsanız size kesinlikle bu programı öneriyorum. Program başta fazlasıyla kafanızı karıştırabilir ancak zamanla programı öğrenebilirsiniz.

Adobe Illustrator

Vektörel çizim yapılan bir programıdır.Adobe Illustrator, özellikle logo tasarımlarında çok fazla tercih ediliyor. Photoshop ile logo vb. tasarımlar yapabileceğinizi belirtmiştik. Fakat bu program ile logo tasarımı yaptığınızda ortaya çok daha detaylı ve özgün sonuçlar çıkabiliyor. Çünkü Adobe programları arasında bulunan Photoshop uygulamasında yapılan tasarımlar çizim şeklinde yapılmazlar.

Logo,poster,ambalaj tasarımı gibi tasarımlar bu uygulamada yapılmaktadır.

Ancak Adobe Illustrator içerisinde yapılan tasarımlar çok daha detaylı şekilde vektörel çizim şeklinde yapılır. Böylece yapılan tasarım çok daha farklı ve özgün şekillere bürünebilir. Kısacası özgün ve yüksek profesyonellik gerektiren çizimlerle uğraşmak istiyorsanız bu programı tercih etmelisiniz. Program üzerinde profesyonelleşmek kolay değildir ancak uğraştığınızda zamanla inanılmaz çizimlere imza atabilirsiniz.

Adobe XD

Adobe XD, web sayfası tasarlamayı sevenler için çok doğru bir tercih. Programın asıl amacı tasarıma odaklı şekilde internet siteleri tasarlayabilmek. Yani bir web sitesini kodlamadan önce bu uygulamayla tasarlayıp daha sonra kodlayabilirsiniz. Profesyonel tasarımcılar genelde site tasarımlarını Adobe XD ile yaparlar. Daha sonra isterlerse bu tasarımları istedikleri şekilde satışını yapabilirler. Kısacası eğer siteler tasarlamayı seviyorsanız ve bunu kodlama yapmadan yapmak istiyorsanız Adobe XD programını deneyebilirsiniz.