Akıl Sağlığımızı Korumanın Bir Yolu: Bilinçli Farkındalık

Mindfulness yani bilinçli farkındalık aslında nedir ve genel faydaları nelerdir açıklamaya çalıştım.

Bu yazımda geçmişe bakmadan şimdiye nasıl odaklanabiliriz ve geleceğimizi nasıl oluşturabiliriz, bir yolu tanıtmak istiyorum.

Bilinçli farkındalık aslında ne işlevdedir? Bilinçli farkındalık bize ne tür fayda sağlar? Bilinçli farkındalık neden hayatımızda önem taşıyan bir farkındalık durumudur? Bu sorulara biz de cevap arıyoruz, bu yüzden farkındalık öne çıkar.

Bir tür farkındalık çeşidi olan mindfulness, çevirisi itibarıyla bilinçli farkındalık demektir. Bu tür uygulamalı odaklanmalar şimdiyi ele alır.

Nefes izlemi, vücut taraması gibi işlemler farkındalığın belirlenmesinde etkilidir.

Düzenli meditasyonlar, yaklaşık 10 dk süre verildiğinde, farkındalığa olumlu etkide bulunulduğu gözlemlenmiştir.

Genel sebeplerden oluşan anksiyetelerin tedavisinde kullanılır. Belli başlı bağımlılık tedavilerinde bile faydası görülmüştür. Depresyon tedavisinde de depresyonun etkisini yitirdiği gözetilmiştir. Kısaca psikolojik tedavilerde olumlu ilerlemeler sağlanmıştır.

Ancak size bir uyarıda bulunmayı istiyorum. Herhangi bir psikyatrik hastasıysanız öncelikle bir doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ederim. Psikolojik danışmanlık ya da terapist görüşmesi sırasında bilinçli farkındalık ile ilgili herhangi bir sakınca görülmüyor ise gerçekten bu yöntemden faydalanabileceğiniz durumdaysanız kararınız size kalmıştır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.