AKP'nin oyları neden düştü?

Oy düşüşlerini uzmanlar nasıl yorumluyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, seçim sonuçlarına ilişkin MYJ'da yaptığı değerlendirmede, "Ortada sadece oy kaybı değil, kan ve ruh kaybı olduğunu görüyor" dedi.

Peki uzmanlar AKP'deki oy kaybını ve seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?


Prof.Dr.Evren Balta'ya göre bu seçimlerde "bir partinin kalesi diyebileceğimiz bir il kalmadı."

"Bu seçim sonuçlarıyla birlikte Türkiye'nin seçim haritası değişti.Bu durum, seküler-muhafazakar kutuplaşmanın yumuşamaya başladığının bir göstergesi."

"Depremden en çok etkilen bölgelerin ve Adıyaman gibi AKP'nin çok güçlü olduğu yerlerin CHP'ye geçmiş olması bence seçimin sembolik olarak en önemli sonuçlarından birisi."

"AKP'nin kan kaybettiğini,kadroların ve örgütlerin zayıfladığını tespit ediyoruz.Parti teşkilatlarının yolsuzluğa bulaşmış olması da yerelde çok net gözlemleniyor."

"Çok büyük bir yoksullaşma var, gelir dağılımlarında uçurumlar oluşuyor, insanlar faturalarını ve kiralarını ödeyemiyor, çocuklarını okula aç gönderiyor. Buna rağman AKP'nin aldığı %35,5'lik oy azımsanacak bir oran değil. Oy kaybını AKP'de bir çöküş olarak görmemek lazım."

-Doç.Dr.Şebnem Gümüşçü

AKP'nin yerelde seçmenden uzaklaştığını söyleyen Dr.Bilge Yabancı, "Belki yerelde halkın savaştığı sorunlarla, enflasyon sıkıntısıyla, emeklilerin geçinme sorunlarıyla bağlarını kopardılar" diyor.

"Bize 2028'in resmini verecek üç temel faktör var.Bunlar Erdoğan'ın yerine kimin geleceği, ekonomi politikalarının ne olacağı ve CHP'nin bu süreçte ne yapacağı."

- Dr.Bilge Yabancı


"Bu seçim Tayyip Erdoğan'a iktidar kaybettirmeyeceği için, seçmen 'Ayarı bu şekilde veririm' demiş olabilir."

-Soli Özel