Aktüerya Bölümü Nedir

Aktüerya Bölümünün içeriği ile ilgili bir yazı.

 Serimizin devamındaki bölümümüz: Aktüerya Bilimleri. Aktüerya bölümü son yıllarda sayısı artsa da hala çok az sayıda üniversitede bulunan bir bölümdür.  

  • Ankara Üniversitesi  
  • Marmara Üniversitesi 
  •  Hacettepe Üniversitesi 
  •  Karabük Üniversitesi 
  •  Kırıkkale Üniversitesi 
  •  Selçuk Üniversitesi  
  •  Doğu Akdeniz Üniversitesinde aktüerya bilimleri bölümü mevcuttur.  

Şunu eklemekte fayda var: Aktüerya Bilimleri bölümünün puanı düşüktür ve çoğu da yeni açılmıştır. Dolayısıyla geniş bir mezun araştırması yapmak pek de mümkün değil. Elde yeterince veri bulunmadığı için mezunlar bu işleri yapar gibi kesin söylemlerde bulunmak hatalı olacaktır. 

Aktüerya bilimleri; ekonomik, sosyal veya siyasi herhangi bir belirsizlik ortamında risk analizi yaparak uygun sigorta prim ve rezervlerini hesaplayan disiplindir. Özellikle savaş, pandemi ve enerji krizi gibi pek çok sorunun yarattığı belirsizliğin olduğu bu dönemde aktüerlere çokça ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden son yıllardaki Aktüerya bilimleri bölümünün sayısındaki artış buna bağlanabilir. 

Ders içeriklerine bakıldığı zaman İngilizce, Türkçe, İnkılap Tarihi gibi temel derslerin yanında istatistik, matematik, iktisat ve hukuk gibi çeşitli alanlardan da ders verilmektedir. Özellikle risk analizi yapılırken sık sık verilerden yararlanıldığı için istatistik derslerinin sayısında belirgin bir yoğunluk var. Bunun yanında sigortacılık ve işletme bölümlerinin derslerine benzeyen de pek çok ders vardır.  

Bunların yanı sıra bilgisayar ve veri analizi derslerinin sayısının çokluğu da dikkat çeken bir diğer noktadır. Bunun sebebi son yıllarda iyice yaygınlaşan “büyük veri” (Ankara Üniversitesinde bununla ilgili bir ders de varmış) ve son sürat devam eden dijitalleşme süreci olabilir. 

Kısacası; aktüerya bölümü son yıllarda biraz daha yaygınlaşmaya başlamış, genellikle risk analizine dayanan ve bu analizi de veriyle yaptığı için istatistikle içli dışlı olan, düşük puanlı ve belli oranda bilgisayar dersi içeren bir bölümdür. 

Kaynakça: 

Aktüerya Bilimleri Bölümü – Ankara Üniversitesi 

Aktüerya Bilimleri | Finansal Bilimler Fakültesi | Marmara Üniversitesi 

- Selçuk Üniversitesi - Aktüerya Bilimleri (selcuk.edu.tr) 

Yükseköğretim Program Atlası (yok.gov.tr) 

Kırıkkale Üniversitesi (kku.edu.tr) 

Aktüerya Bilimleri (karabuk.edu.tr)