Ali Ağaoğlu Olma Oyunu: Monopoly

Güzel bir masa oyunu hakkında karalamaca.

İnsanlar oyun oynarlar. Bilgisayar oyunu da oynayabilir, kart oyunu da, masa oyunu da oynayabilirler. Masa oyununun da çeşitleri vardır. Bugün Monopoly hakkında konuşmaya daha doğrusu bir şeyler yazmaya çalışacağım.

Monopoly bir emlak ticareti oyunudur. Bu oyunda zar atarak ilerler, durduğunuz yeri satın alır ve devam edersiniz. Oyun temelde bu şekilde ilerler. Ancak oyunda zekânızın ön plana çıkabileceği alanlar olabilir. Birbirinizle alışveriş yapabilir ya da tapularınızı takaslayabilirsiniz. Bununla beraber eğer bir renk serisinin tamamı sizin elinizdeyse o noktaya ev ya da otel yapabilirsiniz. 2-8 kişi arasında oynanılabilir olmasına rağmen benim tavsiyem 4-5 kişi oynamanız olacak. Çünkü bu sayede tapular daha düzgün dağılacak ve bu şekilde daha çok zevk alabilirsiniz. Bu oyunda ticari zekânızı test edebilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli şey; bu oyunda şans inanılmaz önemli. Eğer şanssız birisiyseniz bu oyunda büyük ihtimalle yenilirsiniz. Bu nedenden dolayı da gidip zar tutmayın lütfen. Sonuçta tavla değil, monopoly oynuyoruz.

Türlü türlü monopoly tipleri çıkmış durumda. Türkiye haritası ile bilinen oyun, dünya haritası da çıkarmış; daha sonrasında oyun temalarıyla piyasaya sürülmüştü. Tabii bunların yanında değişik fantezilere de girişmişti mesela hırsız muhabbeti gibi. O kısmın detaylarını hatırlamıyorum ancak olduğunu hatırlıyorum. Bana göre bu oyunun top noktası kredi kartlı versiyonunun çıktığı zamandı. Muazzam bir teknolojiydi. Gemi, uçak sesi falan çıkıyordu ve oyunu oynamak aşırı kolaydı. Tabii benim gibi banka olmayı seven oyuncular için bu durum sıkıcıydı. Arkadaşlarınızla minimal sürelerde süren oyunlar için güzel versiyondu tabii ona bir şey diyemem. Bunların hepsi oyun markasını piyasada tutmuş ve unutulmamasını sağlamıştı. Çok başarılı bir pazarlama örneği bana kalırsa. Sonuç olarak oyunun her tipi kendini oynatıyor.

Son olarak da bu oyunu oynarken kendiniz de kurallar koyabilirsiniz. Mesela ben arkadaşlarımla veya ailemle oynarken takımlara ayrılıp o şekilde oynuyorum. Bu hem alınan zevki arttırıyor hem de oyun süresini kısaltıyor ki daha fazla oyun oynayabilirsiniz. Benim en sevdiğim masa oyunlarından birisi olan Monopoly'i umarım sizlere hatırlatabilmişimdir. İyi oyunlar herkese.