AMADEUS EFSANESİ

AMADEUS. Efsanevi oyun seneler sonra tekrar Türkiye'de. Peki gitmeye değer mi değmez mi?

Amadeus bugünlerde Zorlu gösteri sanatlarında oynanan ve çok ses getiren bir tiyatro oyunu. Peki Amadeus kim, oyuncular kimler, oyunun konusu nedir ve en önemlisi izlemeye değer mi?

Amadeus aslında Peter Shaffer tarafından 1979 yılında kaleme alınmış bir oyun. Bu oyuna ismini veren ünlü besteci ise herkesin diğer ismiyle bildiği Mozart. Shaffer’in bu oyunu kaleme alma amacının, kıskançlık ve kibrin bir insanı içten içe nasıl bitirdiğini göstermek istemesi olduğunu düşünüyorum çünkü oyunun iki ana karakteri birbirlerine zıt iki besteci. Bunlardan biri az önce söylediğim gibi Wolfgang Amadeus Mozart, diğeri ise İtalyan besteci Antonio Salieri.

Kısa bir özet geçmek gerekirse daha yaşlı ve İtalyan besteci Salieri, Mozart’ın namını çok uzaklardan henüz Viyana’ya kendisi gelmemişken duyuyor ve bir saray bestecisi olarak bu durum onu çok korkutuyor, saygınlığını ve yerini kaptırmak istemiyor.  Halbuki Mozart’ın en başta bunlardan hiç haberi yok, o sadece çok yetenekli, hevesli ve kalıpların dışında genç bir bestekar. Karşılıştıkları zaman birbirlerine karşı gerçek hislerinin dışında davranmaları sonlarını hazırlıyor diyebiliriz. Mozart kibirin kurbanı, Salieri ise kıskançlığın kurbanı oluyor. Birinin kibri o kadar büyük ki dünyanın en iyi bestekarı olduğunu daha o zamanlarda kendisi bile fark ettiği için bu insanlara üstten bakmasıyla sonra da onlara muhtaç olmasıyla sonuçlanıyor. Diğerinin sorunu ise İtalyanlığın vermiş olduğu doğuştan bir müzik yeteneğinin olduğuna inanmasına karşın Mozart kadar yetenekli olmadığının farkında olması ve bunun başkaları tarafından fark edilmesinden korkması. Bu hisler onda bir kıskançlık hatta saplantı halini alıyor ve tüm hayatını Mozart’ı bitirmeye adıyor. Dünyaca ünlü iki bestekar hırslarının, kibirlerinin kurbanı olarak hayata veda ediyor.

Peki şu an bu tiyatro oyununun Mozart’ı ve Salieri’si kim? Kıskanç Salieri’ye ünlü tiyatro oyuncusu Selçuk Yöntem hayat verirken Mozart’a ise Okan Bayülgen tüm yeteneği ile can veriyor.  İki büyük sanatçının böyle müthiş bir oyunda bir araya gelmesine vesile olan usta yönetmen Işıl Kasapoğlu ve ekibi.

Size tavsiyem bu efsanevi oyun Türkiye’de yıllar sonra tekrar gösterime girmişken ve Türkiye’nin yetenekli birçok sanatçısı ile süslenmiş iken hiç kaçırmadan gidip izlemeniz olacaktır.