Anakin Is Dead

Bu yazımda, Anakin Skywalker`in Dart Vader`a dönüşünü yazdım. Keyifli okumalar

Anakin Skywalker, hepimizin bildiği gibi yakışıklı ve güçlü bir Jediydi. O seçilmiş kişiydi. Obi-Wan Kenobi`nin kardeşiydi. Tüm bunlara rağmen Anakin Skywalker, neden iyiğiliği değil karanlık tarafı seçmişti.

Anakin'in küçük yaşlardan itibaren hayali, Podracer ile Pod yarışına katılmaktı. Bu yarışa Qui-Gon Jinn yardımıyla katılır. Anakin Skywalker, Güç ile bağlantılı insanüstü refleksleri sayesinde Pod yarışlarına katılabilen tek insandır. Qui-Gon Jinn Anakin`in üstün yeteneklerini keşfeder ve onu Jedi olarak yetişmesi için yanına alır. Gon Jinn ona güvendiği için onu Jedi Konseyi'ne götürür. Anakin, bir Jedi yapmak için konseyden izin ister. Konsey izin vermez ve onu bir göreve gönderir. Görev sırasında Sith Lordu'unun çırağı Darth Maul tarafından öldürülürür. Ölürken öğrencisi Obi-Wan Kenobi'den Anakin'i yetiştirmesini ister. Bunun üzerine Obi-Wan Kenobi konseyden Anakin'in yetiştirilmesi için izin ister. Çünkü ustası Qui-Gon Jinn, onun kehanetteki güce denge getirebilecek kişi olduğunu düşünmekteydi. Anakin Obi-Wan Kenobi'nin Padawan'ı olur.

Yıllar geçtikçe Anakin Skywalker’ın hem Güç hem de ışın kılıcı kullanma becerileri gelişiyordu. Zaman içinde olacakları görme kabiliyetine de sahipti. Bu sırada Jedi eğitimi devam ediyordu. Anakin o kadar yetenekli görülüyordu ki, düşman tarafa Anakin’in daha eğitimi devam ederken bile en güçlü, en iyi Jedi olduğunu söylerler. Anakin gücünün farkında olarak önlenemeyen kibirli bir ruh haline girer. Güce denge getirmesi beklenen Anakin içinde bastıramadığı kötü duyguların esiri olmaya başlar. Çocukluğundan bu yana süre gelen en büyük korkularını gerçeğe dönüştürecektir.

"Etrafından Güç'e dönüşenler olduğunda onlar için sevin. Tutma, onlar için yas. Duyma, onlara özlem. Bağlılık kıskançlığa yol açar. Gölgesidir kibirin, bu. Eğit kendini, kaybetmekten korktuğun her şeyden vazgeçmek için " [Yoda]

Tam da bu dönemde Anakin çoçukluğundan beri tanıdığı Padme`ye aşık olur, hatta ona bağlanır. Yalnız bir sorun vardır. Birine bağlanmak bir Jedi için en büyük yasaklardan biridir. Ancak Anakin kibri yüzünden ona kuralların uygulanamayacağını düşünür. Anakin`nin Padme`ye olan aşkı o kadar büyüktür ki onun için Jedi hayatını bile riske atar.

Anakin Skywalker ve Padme Amidala

Anakin yaşadığı bu ikilemler esnasında onu yakından takip eden biri vardır. Bu kişi Sith Lordu Palpatine`dir. Anakin`in ruhsal durumlarını fark edip ona tuzak kurar. Annesini kaçırtıp ona işkence ettirir. Annesinin rüyasında tehlikedeolduğunu gören Anakin, onu kurtarmaya gider fakat yetişemez ve annesi Anakin`in kollarında hayatını kaybeder. Acıdan gözü döner ve masum insanlarda dahil köydeki herkesi öldürür. İşlemiş olduğu bu suç karanlık tarafa geçmesinde ki en büyük adım olur.

Anakin`in annesini kurtarma imkanı ya da gücü olduğu halde kurtaramadığı düşüncesi onu mahveder. üstelik yasını da iyice derinleştirir. Bunun peşine Padme`nin öleceği de kendisine rüya görmek vasıtasıyla malum olur. Bu olayların üstünden zaman geçtikten sonra Anakin`in gücü ve becerileri artmaya devam eder. Lakin Jedi`ler tarafından anlaşılmadığını düşünür ve kendini karanlık tarafa daha yakın hissetmeye başlar. Mace Windu, Palpatine`i esir alır ve öldürmek üzeredir. Anakin Mace Windu’yu öldürür. Jedi prensiplerine göre burda asıl yapması gereken şey onun canını bağışlamak ve başkasına zarar vermesini önlemek için esir almak. Çünkü bir Jedi intikam duygusu ile haraket etmemelidir. Anakin burada Palpatine’i Mace Windu’dan kurtarmamıştır. Ölüme çare bulmak ya da Mace Windu’nun bu çareye giden yolu Anakin’e kapatmasına izin vermek arasında bir seçim yapmıştır.


Anakin`in bu davranışları Padme ile olan ilişkisine iyice zarar vermeye devam ediyordu. Padme`nin hamile olması ,yasak evlikleri ve Obi-Wan ile birlikte sık sık savaşa gtimesi Anakin`i iyice zorlu duruma sokar ve kendisini soyutlamaya başlayıp Jedi öğretilerinden uzaklaşmaya devam eder. Anakin kendisini anlayan tek kişinin Palpatine olduğunu düşünür ve onu ustası Obi-Wan dan bile daha yakın görmeye başlar. Palpatine yıllarca emek verip karanlık tarafa çekmek istediği projesi artık hazırdır. Sıra son hamlesini yapmaya gelmiştir.

"Korku öfkeye; öfke nefrete; nefret ise acıya yol açar." [Yoda]

Palpatine Anakin`i Jedi Konseyi `nin aslında kötü insanlardan oluştuğunu anlatmaya başlar. Gerçek amaçlarının tüm gücü ele geçirmek olduğu fikrini aşılar. Anakin`in Jediler`e olan güveni sarsılır. Bi gece rüyasında Anakin, Padme`nin öldüğünü görür. Aşık olduğu kadını annesi gibi kaybedeceğinden korkmaya başlar. Palpatine onu tam bu zayıf noktasından vurur. Sık sık karanlık tarafın ölüme bile çare bulabilecek güçlere sahip olduğunu söyleyerek sinsi bir şekilde onun aklına girer. Anakin yaşadığı kötü olaylar ve Sith Lordu`nun onu aklına girmesiyle birlikte karanlık tarafa geçmeyi kabul eder.

Anakin karanlık tarafa geçtikten sonra bi anda çok korkunç şeyler yapmaya başlar. Kendi arkadaşları ile savaşıp onları öldürür. Eğitim gören küçük çocukların bile canını alır. Padme`nin tüm bu olaylardan sonra onu kabul edeceğini düşünür. Ancak Padme , Anakin`i rededer. Anakin onun için yaptığı ve vazgeçtiği şeylerden sonra onu redetmesini kaldıramaz. Kibrine ve hırsına yenilen Anakin çok sevdiği aşkınıda öldürür. Anakin`nin yüreğinde kötülükten başka hiçbir bir şey kalmaz. karanlık tarafa geçişi tamamlanmıştır. O sıra da Obi-Wan Kenobi gelir ve savaşmaya başlarlar. Obi Wan hızlı bir hamle ile Anakin`in bacaklarını keser ve onu lavların içinde bırakır. Palpatine gelir ve Anakin`i kurtarır. Artık Anakin Skywalker ölmüştür, sahnede Dart Vader vardır.



KAYNAKÇA:

https://starwars.fandom.com/tr/wiki/Anakin_Skywalker