Anksiyeteyi Bilimsel Olarak Azalttığı Kanıtlanan 6 Şarkı

Anksiyeteyi azalttığı bilimsel olarak kanıtlanan 6 şarkıya bakalım

Günlük hayatın bunaltıcılığı, işlerin yoğunluğu, maddi zorluklar veya ailevi problemler.

Hepimiz, hayatımızdaki günlük koşuşturmalardan yorulup kafa dinlemek için eve girdiğimiz an kendimizi yatağa atarız. Üstümüzdeki stres faktörü azalsın diye bekleriz. Stresin ve anksiyetenin kısmi çözümü olabilecek birçok öneri sunulmuştur. Fakat anksiyeteyi bilimsel olarak azalttığı kanıtlanan müziklerden haberdar olmayabiliriz. Mindlab Enstitüsü ile birlikte çalışan Dr. Lewis-Hodgson , bazı müziklerin stresi ve anksiyeteyi azalttığını ortaya çıkardı. Bunları sıralamadan önce stres ve anskiyete kelimelerine bakalım.

Stres Nedir?

En basit tabiri ile zihinsel veya duygusal baskı ile baş edememe hissidir. Vücudumuzu bunaltıcı, kendimizi tehlike altında hissettiren durumdur. Bizde yol açtığı bir sürü sorun vardır ve bazıları: odaklanma sorunu, tehdit altında hissetme, bunalma, endişe, heyecan, öfke problemleri, uykusuzluk ve hatta devamlı streste psikolojik problemlerdir.

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?

Anksiyete, günlük hayatta karşılaştığımız sorunları tehdit olarak algılayıp hızlı cevap vermemiz için bizi hazırlayan durumdur. Anksiyete, vücudumuza stresten dolayı yaşayabileceğimiz durumlar hakkında bilgi verme, bizi hazırlama şeklidir.

Ruhun gıdası denen ve işe giderken, uyurken, uyanıkken, duştayken, otururken, arkadaşlarlayken, özel günlerde, her an her yerde dinlediğimiz müzik bu iki konuya da yardımcı. Birçok üniversite müziğin tedavi edici yönünü araştırmaktadır.



 İşte Mindlab Enstitüsüne göre anksiyeteyi hafifleten 6 şarkı:

1-ALL SAİNTS - “PURE SHORES”

Dr. Lewis-Hodgson, bu şarkıyı listeye almıştır. Sözleri ve müziği ile rahatlatma etkisi veriyor. İnsana sahilde yürüyen, dizi sonu mutlu başrol havası veriyor. Arka planda kullanılan yunus sesleri de renk katmış durumda.


2- MOZART - “CANZONETTA SULL’ARİA”

Bu beste  Figaro’nun Düğünü’nün 3. perdesinden kısa bir düettir.  1994 yapımı Esaretin Bedeli adlı filminde de kullanılmıştır. İnsanı sakinleştirirken uykusunu da getiriyor. O yüzden bazı listelerde uyku ve hatta uçak-yolculuk sırasında dinlenmesi gerekenlerde yer alıyor.


3- COLDPLAY - “STRAWBERRY SWİNG”

Şarkı, aşkı duygusal ve biraz da karamsar olarak anlatsa da ritmi ve neşesi ile rahatlatıcı özelliğe sahip.Özellikle "now the sky could be blue i don't mind, without you it's a waste oftime" (Şimdi gökyüzü mavi olabilir umrumda değil, sensiz zaman kaybı) sözleri için bile dinlenmeli.


4- ENYA - “WATERMARK”

Müzik, rahatlatıcı olması yanında düşünmeye de itiyor gibi. Bir problemi çözmüş veya kabullenmiş şekilde, yağmurlu ve puslu havada yürürken yüzünüzde hafif bir ‘acının tatlı tebessümü’ bırakıyor havası veriyor.



5- DJ SHAH – “MELLOMANIAC”

Dj Shah tarafından bestelenen, yine rahatlatıcı etkisi olan ama kendi fikrime göre tartışmaya açık bir şarkıdır.



6- MARCONİ UNİON - “WEİGHTLESS”

Mindlab, “Weighless” şarkısını 2011’de dünyanın en rahatlatıcı şarkısı olarak tanımlamıştır. Yukarıdaki diğer şarkılara göre %11 daha rahatlatıcı ve anksiyeteyi de %65 daha azalttığı İngiliz Ses Terapisi Akademisi tarafından tespit edilmiştir.