Anlasana, İlhan İrem'in Anısına

Anlasana, biraz da gerçekleri anlasana.

“…Yıllar var ki ben böyle

Bekliyorum özleminle

Anıların, umutların, kaldı bende

Anlasana

Biraz da gerçekleri anlasana…” (Anlasana, İlhan İrem)


İlhan İrem, 1970’li yıllarda yarattığı “Anlasana”, “Yazık oldu yarınlara” gibi eserleriyle müziğine yansıyan duygusallık ve duyarlılık ile “yeni romantizm” olarak anılan bir ekollün öncüsü olmuştur. 


Sanatçının içtenliksiz ve anlamsız kalabalıklardan uzaklaşarak evinde inzivaya çekildiği bir dönem geçirdiği bilinmektedir. Sanatçı 1980’li yıların başında bir bilinç dönemine girdiğini, bu dönemde mistik ve metafizik ögelerin sanatına girdiğini, kitap yazmaya başladığını, “Pencere, Köprü ve Ötesi” adlı eserinin bu dönemin ürünü olduğunu dile getirmektedir. Sanatçı inziva dönemi sonrası 1970’lerdeki iyileşmez hüznünden mistik huzura eriştiği bir değişim süreci yaşadığını ifade etmiştir.

Yedi yıl süren bir emeğin ürünü ve Senfonik Rock Üçleme çalışması olan Pencere, Köprü ve Ötesi müzik tarihimizdeki en sıra dışı eserler arasında görülmektedir. “Olan olmadı, biten bitmedi, herşey şimdi başlıyor” mottosu ile konserlerinde dinleyicilerini iyilik enerjisine davet etmiştir. Ayrıca sanatçı albümüne de adını verdiği “Koridor” adında verdiği bir sanat akımından bahseder.


Pek çok unutulmaz eseri ve dönemsiz sözleriyle İlhan İrem’i, “Müziğin Mistik İlahı” ve “Ölümsüz Ozan” olarak tanımlayan yazarlar olmuştur. İlhan İrem’in sanatını icrasında 1991 yılında evlendiği ve sanat yönetmenliğini yapan eşi Hansu İrem’in desteği büyük yer tutar.. Sanatçı 1992 yılında TRT’de katıldığı “Bir Başka Gece Programı”nda kendisine yöneltilen soruyu “İlhan-ı Aşk bir ilan-ı aşktır.” diye cevaplamıştır. Kendisine “Kime ilan-ı aşk ediliyor?” sorusuna “Hayata ilan-ı aşk ediyorum.” diye cevap vermiştir. Sanatçı, hayatın güzelliklerine, hayatın sevgi dolu olmasına duyduğu aşkı ve hayatın değerini anlamaya verdiği önemi sürekli dile getirmiştir.


 “Hey sevgili Dünya

Gülmeye başla, sonsuz olsun kahkaha…”(Halley, İlhan İrem)

İlhan İrem, Plastik yapılaşmanın ötesindeki insanlara ulaşmasını istediğim bir müzik yaptığını defalarca dile getirmiştir.

2012 yılında “Portreler” adlı biyografik belgeselde İlhan İrem’in hayatına yer verilmiştir. Böbrek yetmezliği tedavisi gören sanatçı 28 Temmuz 2022 tarihinde aramızdan ayrılarak ebediyete uğurlanmıştır.  Sanatçı altmış yedi yıl süren hayatına sayısız sanat ödülü, on plak, on beş albüm, yedi kitap ve onlarca ölümsüz eser sığdırmıştır.

İlhan İrem’in uçuk mavi penceresinden dünyaya bakan hayranları her dönemde var olmaya devam edecektir.  

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lhan_%C4%B0rem

https://www.youtube.com/watch?v=M9qd1Fw89Dc

https://www.dailymotion.com/video/xp0r5c