Antlaşma (2023)

Birini ölümden kurtarmak için hayatınızı riske atar mısınız?

Bu film, Amerikan askerlerinin Afganistan'daki görevlerinde Afgan tercümanlarla olan işbirliklerini anlatmaktadır. Başrollerini Jake Gyllenhaal (Uzman Çavuş John Kinley) ve Dar Salim (Ahmed) paylaşmaktadır.

Uzman Çavuş John Kinley, Afganistan'daki savaşın ortasında rutin araç kontrolü sırasında Taliban'ın bombalı saldırısına uğrayan birimin başındadır. Bombalı saldırıdan sonra tercümanlarını kaybederler ve yeni bir tercüman arayışına girerler. Seçecekleri tercüman aynı zamanda hain olmamalıdır ki Taliban'ın silah merkezlerini bulup etkisiz hâle getirebilsinler. Tercüman adaylarından biri olan Ahmed ile tanışırlar. Ahmed ilk başta sevilmez hatta bazen onunla dalga bile geçerler. Ancak John'ın birimindeki görev alan haini tespit ettikten sonra John'ın saygısını kazanır. Artık onlara göre Ahmed işini iyi yapan bir adamdır. Daha sonra John Kinley ve birimi Taliban'ın silah deposu olduğunu tespit ettikleri yerde arama yapacakları sırada Taliban tarafından saldırıya uğrarlar. Birimdeki neredeyse herkes orada yaşamını yitirir. Ancak hayatta kalan iki kişi vardır: Çavuş John Kinley ve Ahmed.

Film uzun süren bir kaçış kısmıyla devam eder. Yemek yok, su yok, kurtarmaya gelen kimse yok. İki adam kaçtıkları sırada birbirlerine daha da bağlanırlar. Her zaman tetiktelerdir, çünkü Taliban'ın adamları her yerdelerdir. Bir gün Kinley'nin düşmandan çaldığı telsize sesler gelir. Kontrol etmek için etrafı dolaşırken ansızın düşman kurşunlarıyla yaralanır. Kafasına aldığı darbeyle yaşam ile ölüm arasında kalır. Ahmed olaya müdahale ederek John'ı kurtarır. Bundan sonra Ahmed tek başına, John Kinley'yi hayatta tutmak için ve hava üssüne ulaşmak için günlerce Taliban'ın adamlarından kaçar. Çoğu kez yakalanmaya yakınken kurtulur. Aldığı yiyeceklerle ve suyla John'ı hayatta tutmaya çalışır. Yeri gelir onu sırtında taşır. Bu sırada onların öldüğünü kabullenen aileleri yıkılmıştır. Ahmed'in hamile bir karısı, John'ın da karısı ve bir kızıyla bir de oğlu vardır.

Filmin sonlarına doğru John, Amerikan askerleri tarafından kurtarılır. Fakat Ahmed'e vize çıkmadığından dolayı Afganistan'da bir yerlerde Taliban tarafından başına ödül konduğu için saklanmaktadır. John kendine geldikten haftalar sonra Ahmed'e ulaşmaya çalışır ama ulaşamaz. Ahmed ve ailesi için vize çıkartmaya çalışır ama çabası boşa gider. Aylarca bunun için çabaladıktan, uykusuz kaldıktan ve neredeyse delirmek üzere olduktan sonra bir karar verir: Ahmed'i oradan kurtaracaktır. Onun için hayatını riske atan adama vefa borcunu ödemeye korkusuzca atılır. Belki de dünyanın en tehlikeli görevlerinden biridir.

Film, gerçek hikâyeden alıntı değildir. Ancak filmin yapımında gerçek olaylardan esinlenilmiştir. Afganistan'daki savaş sırasında görev alan tercümanlar ve Amerikan askerleri düşünülerek yazılmıştır. John Kinley karakteri gerçek bir insan değildir ama tercümanlarla çalışmış gerçek çavuşlardan esinlenerek yaratılmıştır.

Bu film izlediğim savaş içerikli filmler arasında beğendiklerimin arasına girdi. Yönetmeni Guy Ritchie favori yönetmenlerimden biri olduğu için daha farklı bakarak izledim. Onun tekniğine ve bakış açısına hayranım.

Kullanılan müzikler de bir o kadar güzel ve filme yakışmış. Duygusallık yerinde kullanılmış. Oyunculuk performansları bana göre müthiş. Özellikle Dar Salim oynadığı karakteri benimsemiş bir şekilde gözüküyor. Gyllenhaal'un genel olarak oyunculuğunu sevmişimdir.

Yan karakterlerin filmdeki değerinin yeterince yansıtıldığını düşünüyorum. Bayıla bayıla izlediğim bir film değildi ama önerebileceğim filmler arasına girer. Filmdeki o duyguyu net bir şekilde hissettim. Ayrıca Ritchie'nin diğer filmleriyle kıyaslamam gerekirse en üst sıralarda yer almayacağını tahmin ediyorum. Daha çok beğendiğim filmleri var.