Aralıklı Oruç ile Kısıtlayıcı Diyetlere Elveda

İstediğimi yiyerek zayıflayabiliyorum. Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeden siz de daha fit bir görünüme kavuşabilirsiniz.


Bir diyete başlayıp kısa süre sonra devam edemeyecek duruma geldiniz mi? Hatta kilo verdikten sonra dayanamayıp yemeklere saldırdığınız oldu mu? Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Siz başarısız olmadınız, diyet programları başarısızdı.

Vücudumuz bize ne zaman aç ve ne zaman tok olduğunu söyleyebilir. Ancak sürekli yemek peşinde olursak her zaman açlık hissedebiliriz. 2-3 saatte bir atıştırarak aslında metbolizmamızı yavaşlattığımızı biliyor muydunuz? Peki hiçbir şey yemezken sadece limonlu su içerek bile insülin salgıladığınızı? Gin Stephens'in Aralıklı Oruç Rehberi kitabında nasıl kendinize aşırı yüklenmeden sağlıklı ve fit olabileceğiniz anlatılıyor. Aldığım gibi 1 haftadan kısa sürede okuyup bitirdim. Kafamda sorular oldukça dönüp tekrar okuyorum.

Yazar aslında bir diyetisyen veya doktor değil; bilim sevdalısı bir sınıf öğretmeni. 120 üzeri kilolardan 70 kiloya düşmüş. Bunu yapması hiç de kolay olmamış. Her türlü hızlı kilo verdirmeyi vaad eden diyet programını, gıda takviyesini, hipnozu ve tabi zayıflama ilaçlarını denemiş. Hepsi de önce kilo verip sonra daha çok kilo almakla sonuçlanmış. Sosyal medyada veya internet sitelerinde çok fazla kilo verme odaklı ürün satıldığına ben de şahit oluyorum. Kimisi rezonans ile kimisi de mide kelepçesi ile fit olma hayalinizi gerçekeleştirebileceğini söylüyor. Durdum ve kendime sordum: "Gerçekten kilo vermenin daha doğal/kolay bir yolu yok mu?". Aralıklı orucu duyar duymaz Ramazan orucuyla aram iyi olduğundan kolay bir yol gibi göründü, hemen bir kitap sipariş ettim. Kitabını okur okumaz da diyetlere karşı soğudum, özgüvenim arttı, umudum arttı. "Artık kilo veremem" diye ümitsizliğe düşecekken 16 saat açlık ve 8 saat yemek fikri çok cazip geldi. Hemen uygulamaya koyuldum. Kitapta 28 gün vücudun alışma süresi olduğu ve kilo bu süreçte kilo bile alınabileceğini söylese de ben kilo verdim.Gin'in dediği gibi tartıyı ve mezurayı kaldırdım, alışma süresince bakmadım. Hala devam ediyorum, her hafta yemek süremi 1 saat azaltarak oruçlarımı tutuyorum. Çok enerjik ve pozitif hissediyorum. Daha uzun süre geçince ne sonuç verecek ben de merakla bekliyorum. Aralıklı orucun en güzel yanı; kilolardan kurtulunca bırakılacak bir diyet değil hayat boyu sağlıklı yaşam için uygulanacak bir yaşam tarzı olması. Ayrıca mevsimlik alerjiyi de yendiği savunuluyor. Okuduğum sağlık hakkındaki belki de en faydalı bilgiler diyebilirim.


Neyin size kilo aldırıp neyin daha az kilo aldırdığını siz fark edebilirsiniz. Buna ince ayar yapmak diyor yazar. Eğer çok sıkı bir oruçla başladıysanız daha uygun bir oruç şekline geçebilirsiniz. Denemek için bol vaktiniz var. Aralıklı oruç herkes için. Yalnız çocuklar, ergenler, hamileler ve emziren anneler bir süre erteleseler iyi olur.

Aralıklı orucun (intermitent fasting) amacı; sizi belli bir süre aç bırakarak depolarınızdaki yağı enerji kaynağı olarak kullanmanızı sağlamaktır. Orucun metabolizmayı hızlandırdığı da kanıtlanmış bir gerçek. Ancak aşırı oruç tutarsanız bu etki tersine de dönebiliyor. Vücudunuzu dinleyip titreme gibi bir durumda açlığınızı giderecek kadar yemek yemelisiniz. Çok basit açsan ye, doyunca dur.

Peki ne yiyelim? İşlenmiş gıdalardan uzak durmak fena bir fikir olmayacaktır. Canınızın çektiği, lezzetli yiyeceklerden yemek pencereniz açıldığında yiyebilirsiniz. "Delay, Don't Denay" isimli bir eserinde de yazar kısaca yemek istediklerinizi oruç zamanında erteleyip pencereniz açıldığında yiyin diyor.

Ne kadar yenileceği de asıl mesele. Açken başlayın ve doyunca durun. Mümkünse ev halkı ile birlikte yiyin. Örneğin büyük bir kutu dondurmayı paylaşın, oturup kendiniz yemeyin. Hızlı başlangıçta, yani 28 günlük alışma sürecinde yeme alışkanlıklarınızı değiştirmiyorsunuz. Bir diyetteyseniz vegan, paleo vs. ona devam ediyorsunuz. Sonrasında size enuygun olan aralıklı oruç şekliyle devam ediyorsunuz. Kimisi gün aşırı, kimisi 16:8 yapar kimisi de 5 gün normal yer, 2 gün oruç tutar. Zorluk seviyesini ayarlamak sizin elinizde.

Oruç tutarken spor da yapabilir miyiz? Elbette. Su içmek serbest olduğundan çok fazla yorulmuyorsanız yapabilirsiniz. Ben de mutlulukla yapıyorum. Sürekli yemek hazırlamadığınız için spor ve yürüyüş için daha çok vakit ve motivasyonunuz olacak. Egzersiz yapmayı ideal kilonuza geldiğinizde de bırakmayın. Unutmayın aralıklı oruç diyet değil, bir yaşam tarzıdır. Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek zorunda olmadığınız, aynı zamanda da sağlıklı kalacağınız bir hayat aralıklı oruç sayesinde mümkün.