Arkadaş Seçimleri

Arkadaş seçimleri nasıl olmalı?

Arkadaş seçimlerimiz hayatımızı doğrudan etkiler. Hayatımızı daha iyi yönlendirebilmek için daha iyi arkadaşlar seçmek çok önemlidir. İyi arkadaş olmalarının yanı sıra iyi insanlar olmaları da bizi iyi bir yönde etkileyecektir.

Örneğin, sizi destekleyecek ve dinleyecek kişiler olması çok önemli. İnsanlar tarafından sevilmek, önemsenmek ve dinlenmek insanların en temel ihtiyaçlarından biri. Aynı zamanda hedefleri olan, gelecek planları yapan ve öğrenmeye aç kişilerle arkadaş olursanız siz de onlar gibi olmaya başlarsınız. Geleceğinizi daha çok umursarsınız, kendinize yeni hedefler koymaya başlarsınız. Seçtiğimiz kişilerin bizi nasıl etkileyeceğiyle ilgili birçok atasözümüz de var: “Üzüm üzüme baka baka kararır.” ve “Körle yatan şaşı kalkar.”

Sevmediğiniz kişilerle, yapmacık ilişkilerle vakit kaybetmekte yine sizi doğrudan etkiler. Enerjiniz bitmiş hissedebilirsiniz veya “people-pleasing” eğilimleriyle kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ya da o kişiler sizi eleştirdikçe özgüveninizi kaybedebilirsiniz.

İyi arkadaşlar edinirken o arkadaşların olabildiğince farklı ve çeşitli olması yine size çok şey katabilir. Mesela seyahat etmeyi seven biriyle arkadaş olursanız farklı yerler hakkında bilgi edinebilir, onunla seyahatlere çıkabilirsiniz. Kitap okumayı seven biriyle arkadaş olursanız kitaplarla ilgili çok şey öğrenebilir, kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz. Tarihe ilgi duyan biriyle arkadaş olursanız tarihle ilgili, modayla ilgilenen biriyle arkadaş olursanız modayla ilgili çok şey öğrenebilirsiniz.

Bunun yanında sizden daha iyi olan, sizi geliştirecek arkadaşlar da seçmek önemli. Sizden iyi olduğunu düşündüğünüz kişilerle dostane bir rekabete girerseniz kendinizi çok daha fazla geliştirirsiniz. Hep kendi seviyenizde arkadaşlar edinmek sizi bir yere kadar götürür. Kendinizden daha iyi kişilerse size daha fazla şey öğretir.

Aynı zamanda arkadaşlıklar belli bir yaştan sonra “low–maintenance” olmalı yani az efor sarf ettirmeli. Eğer arkadaşlıklara çok fazla emek ve zaman ayırırsanız günlük hayatınız zorlaşabilir. Kendinize vakit ayıramayabilirsiniz. O yüzden belli bir noktadan sonra daha kolay arkadaşlıklara ihtiyaç duyarsınız, daha anlayışlı kişilere.

Bu şekilde arkadaşlar edinmek sizi ileriye taşır, iyi bağlantılar sağlar. Arkadaşları bu şekilde seçmek büyümenize ve gelişmenize katkı sağlar. Herkes için daha iyi arkadaşlıklar dileğiyle.