Aşı Karşıtlığı Pahalıya Mâl Oldu!

İmajına kalıcı olarak zarar verebilecek yasal bir savaşı kaybeden Djokovic, sınır dışı edilerek Avustralya'yı terk etmek zorunda kaldı.


Tenis severler olarak uzun bir pembe dizinin sonuna gelmiş gibi hissediyoruz. Covid-19 aşısı olmayı reddeden Sırp tenisçi Novak Djokovic, Pazartesi günü başlayan Avustralya Açık'ta forma giyemeyecek.

Her şey 5 Ocak'ta, aşılanmamasına rağmen tıbbi bir muafiyet verilen Djokovic'in Avustralya'ya gelmesiyle başladı. Ancak havaalanında, dünyanın 1 numarası sınır polisi tarafından, tıbbi muafiyeti yeterince haklı bulunmayarak tutuklandı ve daha sonra vizesi iptal edildi. Ardından oyuncu ve ekibi için uzun bir mücadele dönemi başladı fakat Sırp tenisçinin Avustralya'dan sınır dışı edilmesine karşı yaptığı itiraz, 16 Ocak Pazar günü federal mahkeme tarafından temyiz imkanı olmaksızın reddedildi. Dolayısıyla süreç, Sırp Novak Djokovic'in 16 Ocak Pazar günü Avustralya'dan ihraç edilmesiyle sonuçlandı. Oyuncunun avukatları, müvekkillerinin gözaltına alınmasını ve ihraç edilmesini "mantıksız" olarak nitelendirseler de iki haftalık büyük bir hukuk mücadelesinin ardından Avustralya'dan sınır dışı edilen dünyanın bir numarası Novak Djokovic, kargaşa içinde ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Novak Djokovic bu nedenle, 17-30 Ocak tarihleri ​​arasında dokuz kez kazandığı ve tekrar kazanıp 21 Grand Slam şampiyonluğuyla tarihe geçmek istediği Avustralya Açık Grand Slam turnuvasında tek bir maç bile oynayamadan ülkeden sınır dışı edilmiş oldu. İmajına kalıcı olarak zarar verebilecek yasal bir savaşı kaybeden Djokovic, pazar günü öğlen havalanarak ülkeyi terk etti. Dolayısıyla önümüzdeki süreç, dünya 1 numarası için çalkantılı bir dönemin sonu ya da daha doğrusu başlangıcı diyebiliriz. Avustralya'daki turnuvanın ötesinde, Novak Djokovic'in aşı karşıtlığı ona pahalıya mal olup kariyerine zarar verebilir. En son, bir sonraki Grand Slam turnuvasının yer alacağı Fransa'ya da girişinde zorluk yaşayabileceği spekülasyonları medyada dolaşıyordu. Özellikle bu tarz büyük turnuvaların düzenlendiği ülkeler en az 2 doz aşı istedikleri için oyuncunun aşı grevi gelecekte zarar görebilir hatta son da bulabilir, bunu bize zaman gösterecek.