Aşırı Bilgi Sorununa Yönelik Bir Kavram: Information Overload

Information overload nedir? Bilginin artış hızıyla ne ilgisi var?

Information Overload, Cambridge Sözlüğe göre; bir seferde çok fazla bilgi aldığınız için konu hakkında net bir şekilde düşünemediğiniz bir durum.

Bir başka ifadeyle, "Bir kişinin bir durumu anlamaya çalışırken veya bir karar verirken gereğinden çok fazla bilginin bulunuyor olmasından kaynaklı olarak yaşadığı zorluk." şeklinde tanımlanıyor.

Buckminster Fuller'in "Bilginin Katlanma Eğrisi"ne göre 1900 yılına kadar insanlığın bilgi birikimi her yüzyılda bir iki katına çıkıyordu. I. Dünya Savaşı’nın ardından bilgi birikimimiz her 25 yılda bir iki katına çıkar oldu. 2015 yılından itibaren “Bilginin Katlanma Eğrisi Grafiği'ne göre, bilgilerimiz 13 ay aralıklarla iki katına çıkmakta. Dünya’nın en büyük bilişim teknolojisi üreticilerinden IBM'e göre Internet of Things (“şeylerin interneti“) kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte bu sürenin 12 saate düşeceği ön görülüyor.


Giderek artan bilgi yığınının içinde gereksinim duyduğumuz ya da talep ettiğimiz bilgiye nasıl erişeceğiz? Bu iş belki de saman yığınlarının arasında iğne aramaktan daha zor.

Kaynakça

https://www.sinerjik.org/2015/11/asiri-bilgi-yuklenmesi-overload-information-ve-bununla-basa-cikmanin-yollari/

Tonta, Yaşar (2001). "Bilgi Erişim Sorunları ve İnternet". Kütüphanecilikte Yeni Gelişmeler, Kavramlar, Olgular...37.Kütüphane Bildirileri. ss. (52-56).

https://dictionary.cambridge.org/tr/s%C3%B6zl%C3%BCk/ingilizce/information-overload