Aşk ve Gurur

Gururunuz yüzünden aşkınızı kaybetmek mi.. Ön yargılardan kurtulma vakti geldi.

Bugün sizinle ilk öncelerinde kitap olarak yayınlanan ve üstünden uzun zaman geçmesine rağmen tutkulu aşk filmi dediğimizde aklınıza gelen kült eserlerden biri olan aşk ve gururdan bahsedeceğim.

Kitap, İngiliz edebiyatındaki önemli kadın yazarlardan biri olan Jane Austen tarafından 1813'te yazılmıştır. Kitabın konusuna benzer birçok film yapılmasına rağmen gerçeğine en yakın olanı 2005 yılında yapılmıştır. Yönetmenliğini Joe Wright, senaristliğini ise Deborah Moggach yapmıştır.

Filmin başrollerini Keira Knightley (Elizabeth Bennet) ve Matthew Macfadyen ( Mr. Darcy) paylaşmaktadır. Film bize eski zamanlarda yaşanan tutkulu ve heyecanlı ama bir o kadar da çok fazla gururlu iki insanın aşkını anlatıyor. Gelin şimdi film hakkında konuşalım.

Film Bennet ailesinin yaşamını konu almaktadır. Bennet ailesi, beş kız ve anne babadan oluşan biraz kalabalık bir ailedir. Eski zamanların çoğunda olduğu gibi burda da karşımıza kızlarını zengin birileri ile evlendirme derdinde olan bir anne çıkıyor. Şanslarına Mr. Bingley isimli genç bir delikanlı onlara komşu olarak gelir ve bir baloda kızları Jane Bennet ile tanışır. İkisi de birbirinden çok etkilenir. Mr. Bingley baloya yanında huysuzluktan ve kibirden kırılan kuzeni Mr. Darcy'i de getirir. Darcy, baloda Bennet ailesinin diğer kızı ve hikayenin ana karakteri olan Elizabet hakkında kırıcı ve kibirli yorumlarda bulunur. Bunu duyan Elizabeth, Mr. Darcy'e iyice sinir olmaya başlar onlar o an farketmesede biz o an aşkın kıvılcımlarını havada yakalamaya başlarız.

Jane ve Mr. Bingley evlilik yolunda adımlar atmaya başlar. Bir gün Bingley'lerin malikanesine giden Jane yolda yağmura yakalanır ve hastalanır bu yüzden iyileşene kadar malikanede kalması gerekmektedir. Elizabeth ise onu orda yalnız bırakmamak için Jane'nin yanına gider. Evde bulundukları süre zarfında Elizabeth'in tavırları Mr. Darcy'i etkilemeye başlamıştır. Daha önce böyle bir kadınla tanışmadığını düşünür. Bu durum Elizabeth'i de etkilemeye başlasa da Darcy'nin kibirli ve burnum yere düşse almam tavırları ön yargılarını arttırmaktadır. Bir zaman sonra Elizabeth, Wickham isimli bir subayla tanışır ve bu sıralarda Darcy den uzaklaşmaya başlar. Ortada kimsenin bilmediği bir sır ortaya çıkar. Darcy ile Wickham eski dostlardır. Aralarında bir miras davası ortaya çıkar ve Elizabeth ilk başlarda Wickham'a inanarak Darcy'nin onurunu ve gururunu yerle bir eder. Sonunda gerçeği öğrenen Elizabeth, Darcy ile arasını düzeltir ve sabırla beklediğimiz o tutkulu ve mükemmel aşk gün yüzene çıkar.