Ayvalık Mimarileri

Ege dokusuyla harmanlanmış tarih kokan sokaklar: Küçükköy Mimarisi

Küçükköy'ün Geleneksel Mimarisi ve Taş Evler

Küçükköy veya Yeniçarohori olarak geçen Ayvalık ilçesine bağlı iken 1970'lerde beldeye geçen Küçükköy, Sarımsaklı ve Ayvalık merkezinin ortasında yer alıyor diyebiliriz. Deniz kenarında olmayan ve UNESCO tarafından korunma altına alınan Küçükköy, ziyaretçilere daima açık.

Küçükköy; Ege köyü dokusunu korumasıyla biliniyor. Köyün taş evleri ve dar sokakları yıllar boyu ayakta kalan tarihi hissettiriyor. Köydeki bu taş evler sadece rengarenk oluşlarıyla dikkat çekmiyor; elektriğin, ısıtma ve soğutmaya yönelik teknolojilerin olmadığı dönemlerde enerji tasarrufu sağmasıyla da dikkat çekiyor. Bu geleneksel taş mimari, yaz sıcaklarının oldukça yüksek olduğu bu yerleşim yerinde, yazın serin kışın da sıcak tutmasıyla önemini koruyor.

Eski Rum evleriyle bir sanat köyüne dönüşen Küçükköy, dar sokakların arasındaki ağaç ve bitkileriyle renk cümbüşünü de sağlıyor. Fakat ağaçların ve bu kadar yeşilliğin fazla olmasının sebebi estetik ve güzel görünmesinden çok belli bir amaca hizmet ediyor, o da: Dar sokakları serin tutabilmek. Evlerin çevresine dikilen bir ağaç, türüne göre çevresini 1,5 dereceye kadar serin tutabilmektedir.

Tabi bazı evler harabeye dönmüş bazı evler restore aşamasında bazı evler de daha çok değerlenmekte. Küçükköy'den bir Rum evi almak mümkün ya da yılın belli zamanları kiralayarak belli bir süre sokakların ve taşların havasını solumak. Eğer tarih tutkunuysanız Rum evleri yeni yeni otel olarak restore edildiği için bu evlerde kalarak 2 km mesafedeki Sarımsakli Plajı'nı kullanarak tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Images:

Küçükköy Nerede, Nasıl Gidilir ve Neler Yapılır? (gezenterlik.com)

AYVALIK KÜÇÜKKÖY GEZİ REHBERİ VE YENİÇAROHORİ SANAT KÖYÜ (journavel.com)

Ayvalık Boşnak Köyü, Küçükköy Yeniçarohori - Seyahat Gezi Rehberi