Azerbaycan'ın Efsanevi Kahramanı: Mübariz İbrahimov

Bu yazımızda tek başına Ermeni birliklerine meydan okuyan Azerbaycanlı Mübariz İbrahimov'un hikayesine tanık olacağız.

Erken Yaşamı

7 Şubat 1988 yılında Bilesuvar rayonunun Aliabad köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Ağakerim, annesinin adı Şamama ve Behruz ve Reşat adında 2 erkek kardeşi vardı. Mübariz 1994 yılında Aliabad’daki köyünde ilköğrenimini gördü. Sporla ilgili bir çocuktu ve bu spor sevgisi onu 12-13 yaşlarında boksla tanıştıracaktı. Ukrayna’da kendi yaş grubunun spor yarışmalarına katılacaktı fakat eli yaralandığından dolayı katılamadı. Spor alanında kendini geliştiren Mübariz fiziksel olarak güçlü birisiydi.




2005 yılında orta öğrenimini tamamlayan Mübariz askerlik hizmetine girdi. Azerbaycan özel kuvvetlerinde vazifeli olan Mübariz, 2007 yılında çavuş rütbesiyle vatani görevini tamamladı. Bir süre sivil hayatta çeşitli işlerde çalıştıktan sonra askerlikten kopamadı. 2009’un Eylül ayında subay eğitimi için kursa gitti. Ve ilk görev yeri olan Naftalan’a gitti. Ardından aynı yılın ağustos ayında Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde gönüllü askerlil yapmaj için başvurdu. Başvurusu kabul edilen Mübariz, Terter rayonu birliğine gedikli subay olarak görevine başladı.



Ölümü

Gedikli subay olarak Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan Mübariz, 18 Haziran 2010 tarihinde geceleyin birliğini terk etti ve ardından mektup bıraktı. Birliğini terk eden Mübariz’in amacı Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesinin sınırında bulunan Ermeni birlikleriyle sıcak temasta bulunmaktı. 1 kilometrelik mayınlı bölgeyi tek başına geçen Mübariz, Çaylı köyü mevkiisinde bulunan Ermeni karakoluna baskın düzenledi. 5 saat boyunca Ermeni birlikleriyle çatıştı ve sabaha karşı şehit düştü. Birliğinde bulunamayan Mübariz’in babası telefonla aranır. Oğlunun eve gelip gelmediği sorulan babası Mübariz’in sınır bölgesinde olabileceğini söyler. Sonrasında mektubu bulunur ve mektupta şunlar yazmaktadır;


Babama ve anneme mektup.

Canım babam ve annem beni özlemeyin. İnşallah cennette görüşeceğiz. Benim için bol bol dua edin. Vatanın dar gününde yüreğim dözmüyor. Allah için bunu yapmalıyım. En azından yüreğim soğur. İnşallah şehit düşenedek bu şerefsizlerin üzerine gideceğim. Şehit düşersem ağlamayın aksine sevinin ki o mertebeye yükseldim. Allaha ibadetlerinizi kusursuz yapın. Çoklu sadaka verin.

Seyit torunu olarak bunu yapmalıyım.

Allah büyüktür. Vatan sağolsun.

Oğlunuz Mübariz.

Hakkınızı helal edin.

İbrahimov Mübariz



Ölümü Sonrası

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ilk açıklamasında, Mübariz İbrahimov’un Terter bölgesinde Ermenilerin saldırısını püskürtürken şehit düştüğü şeklinde açıklandı. Şehit düşen Mübariz’in naaşı Ermeni birliklerinin eline geçmesi sonucu Azerbaycan tarafından Mübariz’in naaşı talep edilir. Fakat Ermenistan tarafı kışkırtıldıklarını ileri sürerek bu talebi reddeder. Uzun uğraşlar sonucunda son olarak 27 Ekim 2010 yılında Rusya’nın Astrahan şehrinde Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya taraflarının cumhurbaşkanlarını ortak deklarasyon imzaladı. Bu deklarasyona göre savaş esirleri ve asker cenazeleri karşılıklı olarak teslim edilecekti. Anlaşmanın Kasım ayında yürülüğe girmesinin ardından şehit Mübariz için Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından bir veda töreni düzenlendi. Törene askerlerin yanı sıra bir çok sivil de katılım gösterdi. Törenin ardından Mübariz’in naaşı 7 Kasım’da Bakü’deki II.Fahri Hiyabanı Mezarlığı’na tören eşliğinde defnedildi.



22 Temmuz 2010 yılında Azerbaycan lideri İlham Aliyev tarafından kararname ile gösterdiği cesaret ve hizmetten dolayı Azerbaycan Ulusal Kahramanı ilan edildi. 2020 yılına geldiğimizde İkinci Karabağ Savaşı meydana geldi. 4 Ekim 2020 tarihinde Mübariz İbrahimov’un şehit düştüğü bölge Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti ve Azerbaycan bayrağı tekrar Karabağ’da göndere çekildi. Kendisini saygı ve minnetle anıyorum.