Bağımlılık Hakkında Konuşmalıyız

Hayatımızın her anı bir bağımlılıktan ibarettir aslında; hayallerimiz, korkularımız, duygularımız, yaptıklarımız, içkiler ve maddeler...


Herkesin hayatında terk edemediği bir bağımlılığı vardır. Konuşmamız lazım çünkü terk etmeliyiz.

Bu kısa süreli yatıştırıcıların ne kadar derin hasarlar verdiğini hepimiz biliyoruz, peki neden bu kısa ömrümüzü böylesine mahvetmek için çaba harcıyoruz ki? Sebebi çok değişken olabiliyor ama en tetikleyici neden tabii ki depresyon olarak karşımıza çıkıyor. Sıklıkla girip çıktığımız bu hastalıkta, berbat acılarımızı hafifletecek bir şeyler yapmak ve her türlü yolu denemek istiyoruz ama çoğu kişi gibi alkol, sigara veya keyif verici maddelerin tuzaklarına kendimizi bırakarak bağımlı olmaktan da bir türlü kurtulamıyoruz. Bağımlılıklardan kurtulmak asla kolay olmamıştır ama bunu yendikten sonraki o tarif edilemez muazzam his ve iradenin gücünü keşfetmemiz için mücadele etmenin farkında olmamız gerekiyor. Peki bu gerçek ve mükemmel his yerine o kısa süreli yapay hissi arzulamamız ne kadar mantıklıdır sizce?

Mantıklı hareket etmek her zaman hayat kurtarıcımız olur, hedeflerimize hızlıca yaklaştırır bizi ama tüm planlarımızı dağıtmak ve bir bataklığa saplanmak ise oradan öyle kolayca çıkamayacağımız büyük bir boşluk bırakıyor bize. Bu tür bağımlılık durumunda ise biz de yardım edecek bir şeyler arıyoruz; bir insan, bir fikir, ya da bizi daha da derine götüren kötü bir alışkanlık…

Bağımlı olduğumuz şeyin üstesinden gelmek için ne yapılması gerektiğini kendimize özel bir liste hazırlayarak ilk adımı atabiliriz.

Kendimize özel bir terapi yöntemi gerçekleştirmek için çocukluğumuzda çok istediğimiz veya yapmaktan çok zevk aldığımız bir aktiviteyi şimdiki zamana biçimlendirerek yapmaya başlayabiliriz. Çocukluktan örnek vermemin sebebi o zamanlarda daha üretken ve sürekli gelişen bir hayal gücümüzün olmasından ve hayata karşı daha açık fikirli olduğumuzdandır. Hepimiz çocuklukta bir şeyi çok iyi yapıyorduk; resim çizmek, enstrüman çalmak, spor dallarından birini iyi oynamak... Aktivitelerde bulunmak ve bunu çocukluğumuzdaki o güçlü duyguları hissederek pekiştirip uygulayarak kötü bir bağımlılıktan güzel bir bağımlılığa doğru en mükemmel geçişi sağlamış oluruz.

Bağımlı olduğumuz maddelerden alkol, sigara ve uyuşturucu aklıma gelen ilk örnekler oldu. Çevremde bağımlı olan insanların psikolojilerine baktığımda dertlerden uzaklaşmak, eğlenmek, sorunların geçtiklerini sanmaları, streslerini azalttıklarını düşünmeleri içmelerindeki en büyük etkenler olarak gördüm.

Bir adamın yok oluşuna şahit oldum. Bir seçim yapsa kariyerini iki şişe biraya tercih ederdi. Ailesine de tercih etmişti. Sağlığına da tercih edince yaşadığı hayat o şişeye sığmadı. Sigara için feda ettiğimiz ciğerlerimiz de bir gün hayata sığmayacak.

Madde  bağımlılığından kurtulmanın en etkili yolu hayatımızda yapacağımız değişikliklerle olur. Eğlenmek için içen insanlar eğlenceyi başka aktiviteler yaparak bulabilir. Mesela arkadaşlarıyla sinemaya, bowling oynamaya gidebilir. Yalnızlıktan içen insan bir kursa yazılabilir. Sosyal olabileceği etkinliklere katılabilir. Parasızlıktan içen insanlara geldiğimde bağımlı olduğu şeye verdiği parayı içmeyip biriktirmesi gerektiğini söyleyebilirim. 

Aşırı kullanımda ilaçlarla tedavi mutlaka gereklidir. Gördükleri terapiler de bırakmaya yardımcı olur.

Duygusal bağımlılıklardan örnek verecek olursam bir insana bağımlı olmak çevremde çok rastladığım bir durum. Aşk zannettikleri şey bir heves, bağımlılık. Bunun önüne geçilebilmesi ve sağlıklı ilişkiler için yukarıda yazdıklarımın yanında kendilerine iyi gelecek, onları düşünecek, toksik olmayan insanlara bu hevesi gösterebilseler gerçek aşkı bulmaları kolay olacak. Bize iyi gelmeyen ikili ilişkiler, iş çevresi, arkadaşlıklar, aile içinde durumlar da böyledir. Birey olduğumuzu unutup herkese ihtiyacımız varmış gibi davranıyoruz. Yaptığı işi sevmeyen, işinden para kazanamayıp imkanları olduğu halde o işten ayrılmayan bir insan tanıyorum. Nereye kadar? Peki iş dışında bir şey düşünmeyip, hayatını yaşamayı unutup işine aşık olan insanlar?

Bir bağımlılık var ki oynadıkları oyunlarla evini, arabasını kaybeden kumar bağımlıları yaşarken hayatını kaybediyor.

Hayatımıza giren yeni insanların, yeni aktivitelerin, değişimlerin karakterimizde ve düşüncelerimizdeki boşluğu bağımlılıkların yerine doldurabileceğini düşünüyorum.

Bağımlılık sandığımızdan da güçlü bir şey. Kurtulmanın binlerce yolu var. En kolay yolu düşüncelerimiz. Her şey aklımızda başlar ve orada biter. Hayatımız da öyle. Başladı ve bitecek. Daha sağlıklı, uzun ve güzel yaşamak için bağımlılıklardan kurtulalım lütfen.