Balina Oyunu Üzerine 

Ödüllü Balina oyununun bizdeki uyarlaması.

Geçtiğimiz hafta biletini zar zor bulabildiğim ve çıktığı günden beri merak ettiğim Balina oyununu izleyebildim nihayet. Bu yazıda size biraz yüzeysel olarak bu oyundan bahsetmek isterim.

The Whale film uyarlamasından önce aslında bir tiyatro oyunuydu. Samuel D. Hunter tarafından yazılmış ve sahnelenmişti zamanında. Daha sonra Brendan Fraser’in başrolünde olduğu bir film yapılmıştı. Film, geçtiğimiz yıl çok fazla konuşuldu ve bununla birlikte Akademi Ödülleri’nde başrolü oynayan Brendan Fraser’a En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı kazandırmıştı. 

Filmden ziyade ben bizim ülkemizdeki tiyatro oyunu uyarlamasına değineceğim. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Zorlu PSM’de prömiyerini yapan oyun sold out bir şekilde sahnelenmeye devam ediyor.

Oyunun başrolünde ekranlardan ve önceki tiyatro oyunlarından bildiğiniz ve muhtemelen izlemiş olabileceğiniz üzere Enis Arıkan yer alıyor. Enis Arıkan’a bu oyunda; Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen eşlik ediyor. 

Oyunun konusuna gelecek olursak; yıllar önce kızını ve eşini terk eden bir babanın, hayatının son günlerindeki, hatta son haftasındaki karşılaşmasını ele alıyor. Partnerini kaybettikten sonra sağlığı bozulan ve yeme bozukluğuyla uğraşan balina’nın tek isteği, kızıyla biraz daha zaman geçirip ona onları neden bıraktığını anlatıp mümkünse kendini affettirmesini anlatıyor. Tabii ki bu öyle göründüğü kadar kolay değildir. Öfkeli bir kız çocuğu, balinanın yanından ayrılmayan en yakın arkadaşı ve kızının babasına geldiğini öğrenen eski eşi ve arada bir gelip giden bir karakteri izliyoruz oyunda.

The Whale filmini izlediyseniz eğer, bir de bizdeki uyarlama oyununu da izlemek isterseniz, Balina oyunu Zorlu PSM’de oynanmaya devam ediyor. Bilet bulmak biraz zor olabilir çünkü çıktığı zaman kısa zamanda tükeniyor. Biletleri passo sitesinden satışa çıkıyor, bu siteyi takip edebilirsiniz :) Olur da gidip izlerseniz veya izleyecekseniz size şimdiden iyi seyirler dilerim :)