Baş Döndüren Mimariler: Zaha Hadid

Göz kamaştıran tasarımlarıyla Zaha Hadid

Başarılı Mimar Zaha Hadid her ne kadar 2016’da vefat etmiş olsa da son yıllarda adından ve mimari eserlerinden sıkça söz ediliyor. Özellikle çağımızda sosyal medyanın etki alanının artmasıyla birlikte daha önce hiç gidip görmediğimiz hatta adını bile duymadığımız şehirleri ve içlerindeki mimari eserleri görür olduk. Şahsen benim de kendisini bu sayede keşfettiğim bir mimardır Zaha Hadid.

Aşağıda sizler için Zaha Hadid’in göz kamaştıran tasarımlarını derledim. Dilerseniz bu tasarım harikası mimarileri hep birlikte keşfedelim.

1- Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Zaha Hadid’in, Azerbaycan Devleti’nin düzenlediği mimari yarışmayı kazanması sonucu konsept tasarımını yaptığı 2013’te hizmete giren bu kültür merkezi, içerisinde konser salonu, konferans salonu, müze, kütüphane ve sanat galerileri barındıryor.

2- MAXXI veya Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi

Roma’da 2009 yılında yapımı tamamlanan bu müze, 2010 yılında açıldıktan sonra Roma’daki en önemli müzelerden biri haline gelmiştir. Müze, MAXXI Architettura ve MAXXI Arte olmak üzere iki müzeyi bünyesinde içerir ve aynı zamanda Roma’daki ilk ulusal modern sanatlar müzesidir.

3- Guangzhou Opera Evi

Mayıs 2010’da Çin’in, Guangdong eyaletindeki Guangzhou’da açılan ve büyüleyici mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken bu opera evi içerisinde, müzikaller, opera, konserler ve performans sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır.

4- Phaeno Bilim Merkezi

Zaha Hadid’in tasarımının 2000’de mimari yarışmayı kazanması sonucu 2005 yılında inşaatı tamamlanan bu bilim merkezi Almanya’nın Wolfsburg şehrinde yer almaktadır.

Eğer bu yazı ilginizi çektiyse aşağıdaki ilgili kaynaklardan konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.


İlgili Kaynaklar: