Başarıya Giden Yolda Adımlar Atlamayın: Bu Bir Yolculuk

Vazgeçmek bu kadar kolayken, neden bir şeyleri başarmak gözümüze bu kadar zor geliyor? Biz mi gözümüzde büyütüyoruz?

Başarı denilince herkesin aklına farklı anlamlar gelebilir, çünkü bu kavram bireye göre şekillenir. Yani başarı kendi başlangıç noktandan, nereye vardığın ile ilgilidir. Dünyamızda bu kavram epeyce popüler, çünkü herkes bir şeyleri başarmak istiyor. Evet herkes başarı istiyor, fakat bu başarıyı nasıl elde edebiliriz, gelin hep birlikte bu konu üzerinde yoğunlaşalım.

Başarı, üstesinden gelinen anlamını taşıyan bir kelimedir. Üstesinden geldiğiniz her bir konuyu başarı olarak nitelendirebilirsiniz, fakat bazı konuların üstesinden gelmek kulağa okuduğumuzda basit gelse de o kadar kolay olmuyor. Üstesinden gelemediğimiz her konuyu başarısızlık olarak nitelendirsek de bunu başarılı kılmak için neler yapmamız gerekir ve nasıl bir yol izlememiz gerekir diye düşünürüz. Bu yol birçok insan için uzun ve zor gelir çünkü neredeyse her birey başarısız olduğunda motivasyon düşüklüğü yaşar. Bu motivasyon düşüklüğünün en başında olumsuz düşünceler geliyor. ‘’Bir kere başarısız oldum, ya ikinci denememde tekrardan başarısız olursam?’’ düşüncesiyle birey inandığı ve başarmak istediği konudan çok çabuk vazgeçebiliyor. Peki vazgeçmek bu kadar kolayken, neden bir şeyleri başarmak gözümüze bu kadar zor geliyor? Biz mi gözümüzde büyütüyoruz? Biraz da bu etkilerden bahsedelim.

Öncelikle şunu netleştirelim, negatif düşünceler başarıya ulaşmamızda çok büyük rol oynuyor. Bu negatif düşünceleri kontrol altına almadığımız sürece, yol olduğundan daha zorlu hale gelir. Bu sebepten ötürü, başarıyı olumsuz etkileyen tüm negatif düşüncelerimizi kontrol altına almalıyız.

Büyük düşünmek, negatif düşünceyi yener. Bir hayaliniz var ise bu hayalinizin en üst noktasını hayal edin, kendinizi düşünün, kendinizi bunu başardığınız halinizle düşünün. Her zaman büyük düşünün ki, negatif düşüncelere zihninizde yer kalmasın. Aynı şekilde, hayaller ve hayattaki vizyonlarınız negatif düşüncelerinizi yener. Hayatınızda vizyonunuzu rayına oturtup hayallerinizi buna göre şekillendirmeye çalışırsanız, zihninizdeki negatif düşünceleri birer birer yenersiniz. Fakat tekrarlıyorum, başarı hemen elde edilen bir şey değil, bu yüzden başarıya giden her yol kademe kademe ilerleyecektir. Bir işe başladığımızda hemen başarılı olamayız, bu da motivasyonumuzu ve negatif düşüncelerimizi tetiklememeli. Her güzel işlerin en başında azmin ve sabrın olduğunu unutmamalıyız. Başarılı olmak istiyorsak, kendimize odaklanmalıyız. İnsanların başarısıyla kıyası bırakmalıyız çünkü başta yazdığım gibi başarmak, insanın kendi başlangıç noktasından bir sonuca varması ile ilgilidir. Bugün başka birisi olan biriyle değil, kendimizi dünkü biz ile kıyaslamamız gerekir. Kendi başarım için ne yapmalıyım ve nasıl bir yol izlemeliyim diye odaklanmak, başkalarının başarısına özenmekten çok daha fayda katacaktır bizlere.

Önemli bir soru, kendimizi tanıyor muyuz? Neyi başarmak istediğimizden emin olmalıyız, ben kim olmak istiyorum, ne yapmak istiyorum, bu soruların yolun kolaylaşması için kesinlikle netleşmesi gerekiyor. Kendimizi tanıyorsak, motivasyonumuzun kaynağını da aynı şekilde buluruz. Bu şekilde başarıya giden yolda daha sağlıklı ve daha kolay ilerleyebiliriz. Başarı, bir şeyi eskisinden daha iyi hale getirebilmektir, yani aslında var olan bir şeyi daha ileriye götürmek ile ilgili bir olay olarak düşünebiliriz. Bu var olan bir şey hayali bile olabilir, önemli olan bunu başarmak için aksiyona geçip ileriye götürmek yani bir basamak ilerletmek.

Unutmayın hayatta hangi noktada olursak olalım, illa bir yere gitmemiz gerekiyor. Hiçbir zaman yerinde duran ve sayıklayan bir yapımız olmamıştır, karşıdan karşıya geçmek bile bir noktadan bir noktaya varmaktır, konu başarıya gelince de böyle düşünmeliyiz. Çaba sarf ettiğimiz sürece illa ki bir yere varırız, önemli olan motivasyonumuzu yüksek tutmak, negatif düşüncelere aldırmadan basamak basamak bu yolda ilerlemektir. İnsan, bir yolculuk içerisindedir, karşısına çıktığı yollardan elbet bir tanesi onu başarıya yönlendirir.