Başkanlık Seçimlerine Doğru-III

Başkanlık Seçimlerini ele aldığımız bu seride Trump ve Biden arasındaki gittikçe kapanan farka ve son gelişmelere gelin birlikte göz atalım!


Trump Farkı Kapatıyor!

Son anket sonuçlarına göre Trump ile Biden arasındaki makas kapanmaya başladı. Son anket verilerinden bazıları şöyle: Monmouth; Biden 51-Trump 44, Rasmussen; Biden 48-Trump 46, CNBC/Change Research; Biden 49-Trump 43. Bundan iki hafta önceye kadar Trump lehine en iyi sonuç +7'lik Biden üstünlüğüydü. Şimdi ise Biden tarafı için +7 puanlık fark en iyi sonuç. Ayrıca, bazı Cumhuriyetçilerin ırkçı sanılmak istemedikleri için açık şekilde Trump'a destek verdiklerini söylemediği de tahmin ediliyor. Sonuçlardaki bu değişiklik ise özellikle Portland ve Chicago'da devam eden gösterilerin seyriyle ilgili. Cumhuriyetçi ve Trump yanlısı oldukları tahmin edilen bazı kişilerin topluluğa ateş açması ve yağma olaylarının olması gösterilerin meşruluğuna zarar verdi. Trump'ın da ''Demokratlar kaos çıkarmak istiyor,'' söylemini desteklemesine yol açtı. Ayrıca, Trump "Benim yanımda yer alan sessiz çoğunluğun sokağa çıkmasını istemiyorum," demekten de geri kalmıyor.

Anahtar Eyaletler

Amerika'da seçim sisteminden dolayı, toplamda kaç kişiden oy alındığı değil kaç eyalet ve kaç delege alındığı önemlidir. Örneğin, 2016 seçimlerinde Hilary Clinton toplamda 3 milyon oy fazla almasına rağmen Trump kritik eyaletlerden toplamda 125bin oy fazla alarak başkan olmuştu. Bu eyaletlerin başındaysa Florida geliyor. Diğer anahtar eyaletler ise Pennsylvania, Ohio, Michagan ve Winsconsin. Trump ise anketlerde Biden ve kampanyasının pek etkili olamadığı ve yeterince önemsemiyor eleştirisi aldığı Florida'da önde. Bunda Kübalı kesimin de etkisi büyük. Trump "Biden'ın arkasında Bernie Sanders var ve Demokratlar kazanırsa Amerika'ya da sosyalizm gelecek," söylemiyle muhafazakar Kübalıları korkutmayı başardı. Eğer Demokratlar Florida'yı kaybederse pek çok yorumcuya göre geri kalan anahtar eyaletleri hatta ek olarak Arizona'yı kazanmak zorunda kalacak. Tartışılan bir diğer başlık ise "Demokratların en başta önemli bir farkla seçimleri kazanacakları belli olmazsa, Trump seçim gecesi erkenden ben kazandım diyecektir," konusu. Demokratların çoğu oylarını mektupla göndereceği için bu olasılık çok yüksek çünkü Cumhuriyetçiler oylar sayılırken bu sebepten dolayı başlangıçta önde gözükecek. Trump şimdiden Çinlilerin ve Meksikalıların elinde -Rusların değil- oy pusulalarının olduğunu ve seçime demokratlar lehine hile karışacağını iddia etmeye başladı bile. Trump'ın amacı olası bir Biden zaferinde seçimlerin meşruluğuna gölge düşürmek. Seçimin ardından neler göreceğimizi tahmin etmek zor. Örneğin, Trump seçim gecesi "sessiz çoğunluğun" sokağa çıkmasını isterse Demokratlar buna nasıl reaksiyon gösterip kaosu engeller sorusunun cevabı henüz belirsiz.