Ben senin için iktisat okumayı göze almışım...

Bu yazımda Twitter'da yakın zamanda popüler olan bir hashtag (konu etiketi)'e değinmek istiyorum.

Ölüm ölüm dediğin nedir ki gülüm,

Ben senin için iktisat okumayı göze almışım...

Dikkatimi çeken ve beni bu konuda yazmaya sevk eden şey ise insanların devamlı  bu konudan dert yanarak  tweet atması. Ama gözlemlediğim kadarıyla öyle bir kesim var ki kelimenin tam anlamıyla 'canından bezmiş' durumda.

Kısa bir girişten sonra hashtag'imiz ne diye soracak olursanız tabii ki iktisat ve iktisat dersi. Özellikle vize dönemlerinde diğer derslerin adı bile geçmezken Twitter'da adeta iktisat seli oluşması bir iktisat bölümü mezunu olarak dikkatimi çekti. İktisat bölümü öğrencileri yanında bütün İİBF öğrencileri adeta anlaşmış gibi iktisat tweetleri atmaya başlıyor. Birkaç örneği hemen altta görebilirsiniz. Aralarında gerçekten yaratıcı ve komik olanları da yok değil hani!


Ben bu iktisat dersini alırken hiç böyle değildim. Bırakın iktisadı sevmemeyi, en sevdiğim ders iktisattı. Böyle yazınca da bilemedim acaba bende mi var bir gariplik (?)

İnsanlar genelde zorluğundan yakınırlar ama benim neden iktisadı sevdiğime gelecek olursak şöyle; 

İktisat aslında tamamen hayatın içinden olan bir bilimdir. Mesela kimya bilimi ile karşılaştırıp ele alalım. Tabii ki kimya da çok değerli bir bilim dalı ama iktisat kadar sıradan insanlar için günlük yaşantı içinde olamıyor maalesef. Ama iktisat dediğimiz şey alışveriş yaparken seçtiğimiz üründe, bir restorantta yemek için verdiğimiz kararda karşımıza çıkıyor.

Tabii ki bu yorum başkalarına göre doğru olmayabilir. Yüzeysel ama işin özüne değinen temel bir açıklama diyebilirim. Belki kimya hocalarımız bu yazıyı okusa 'bu nasıl bir örnektir böyle' deyip sinirlenebilirler ama bu da iktisatçı olmanın keyifli tarafı bence! Aynı şu sözde dendiği gibi;

'Bir yerde 2 kişi tartışıyorsa ortada 2 farklı görüş vardır. Fakat bir yerde 2 iktisatçı tartışıyorsa 3 farklı görüş vardır.'

Hepinize bol iktisatlı günler dilerim.