Benzodiazepin

Benzodiazepinler nasıl çalışır?

Benzodiazepin Nedir?

Kimyasal yapısı benzen ve diazepin halkası içerir. Benzodiazepinler, anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Xanax, en yaygın kullanılan benzodiazepin türevidir. Antidepresan etkisinin yanında; uyku hastalığı, nöbet ve kas ağrılarında da etkili bir ilaçtır.

GABA Nedir? Nasıl Çalışır?

GABA yani gama-aminobütirikasit, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişimini sağlayan, kısıtlayıcı özelliği fazla olan önemli bir inhibitör nörotransmitter maddedir. Kısıtlayıcı özelliği ile sinir dürtülerinin harekete geçme yeteneğini düşük seviyeye indirir. Beyin aktivitesini yavaşlatır. Sinir ve anksiyeteyi en düşük seviyeye indirir.

Benzodiazepin Nasıl Çalışır?

Benzodiozepinler, GABA etkinliğini arttırır. Beyinde gama-aminobütirikasitin (GABA) etkilediği sinirleri uyarırlar. Merkezi sinir sistemine etki ederler. Benzodiozepinler kısa, orta ve uzun olarak 3 farklı etkiye sahiptir. Bu ilaçlar uygun dozda alındığında gerginlik ve anksiyeteyi giderir, duygu ve davranışlarda yatıştırıcı etki gösterir; yüksek dozda alındığında uyku ve bilinç bulanıklığına neden olur.

Yan Etkileri

Bu ilaçların kısa süreli kullanımı tedavi için uygun olsa da uzun süreli kullanımı hala tartışma konusudur. Uzun süreli kullanımı insanlarda benzodiazepin yoksunluğu sendromuna yol açabilir. Hamileyken kullanmak bu yoksunluğu bebeğe aktarmaya sebep olabilir. Ayrıca kas gevşetici etkilerinden dolayı belli hastalıklara sahip kişilerde solunum yetmezliğine neden olabilir. Aşırı doz alımı veya ağrı kesicilerle kullanımı ölümle sonuçlanabilir.