Bir Cadının Gözünden İskandinav Mitolojisi

İskandinav mitolojisini sevenler için bir öneri.

'DERLER Kİ, YAŞLI BİR CADI YAŞARMIŞ DOĞUDA...'

Genevieve Gornichec'in 'Cadının Yüreği' isimli kitabı, İskandinav mitolojisine farklı bir bakış açısıyla karşımıza çıkıyor. Kitap, Ceren Gürein tarafından çevrildi ve İthaki Yayınları tarafından basıldı. Akıcı bir dile sahip olan bu kitap, bir çırpıda okunulan cinsten.

İskandinav mitolojisi denilince aklımıza hemen gelmeyen bu cadının hikayesi yürek burkuyor. Tanrılar tarafından, istekleri doğrultusunda kullanılıp üç kez ateşe verilen ve üç kez öldürülen Angrboda'nın çocukları için yapamayacağı hiçbir şey yok.

'İNSANLAR ÖLÜR, TANRILAR ÖLÜR AMA O YAŞAMAYA DEVAM EDER...'

Angrboda, Loki'nin diğer karısı ve Hel'in, Fenrir'in, Jormungundr'ın annesi olarak bilinir. Unutulmamalıdır ki, Angrboda, bu tür sıfatların altına sığabilecek bir kadın değildir. Sahip olduğu güç kıyameti getirecektir. Seid büyüsünü yapabilmesi -insanın bedenini terk edip geleceği görebilmesi- Odin'in dikkatini çeker ve olaylar başlar.

Daha önce İskandinav mitolojisi hakkında hiçbir şey okumamış olanlar için arkasında küçük bir sözlük bulunan bu kitap, herkes tarafından okunulabilir.