Bir Fincan Mutluluk: Kahve

Birçok kişinin sabah kahvesi eğlencesi olmakla birlikte erken kalkıp çalışan kişilerin ayılma bahanesi olan kahve.

İnternet ortamındaki çoğu kişinin, yakın arkadaşlarınızın hatta belki de sizin hayatınızın başrolünde yer alan kahve hakkında konuşacağız bugün. Birçok kişinin sabah kahvesi eğlencesi olmakla birlikte erken kalkıp çalışan kişilerin ayılma bahanesi ile bardaklarca içtiği kahve hayatımız da son zamanlar da içmekten zevk aldığımız hatta öğünlerimizden biri haline gelmiş bulunuyor artık. 

21. Yüzyılda hala içmekten vazgeçemediğimiz kahve aslında 9. Yüzyılda etiyopyadan hayatımıza girme. Bilinene göre keçilerin otlandıkları alanda kahve çekirdeklerini içmeleriyle birlikte hayvanlarda oluşan enerjinin keşfedilmesiyle birlikte zamanla ortadoğuya yayıldı ve arap dünyasına kadar geldi. 17. Yüzyılda avrupaya taşınmasıyla birlikte kahve sosyal hayatımızın bir parçası olmaya başlamıştır.

Kahvenin bir süre sonra hayatımızda gelenekselleşen bir hali vardır. Kahvehanelerin kurulmasından tutun kız istemede kahve sunulmasına kadar geleneklerimize yansıyan bir unsurdur artık.

Kahvenin biraz da bedensel olarak neler yol açtığına baktığımız da; içinde fazlaca bulunan kafein merkezi sinir sisteminin uyarılmasıyla birlikte zihinde açıklık ve yorgunluk hissinin bastırılmasını sağlar. Bu da yoğun iş günlerinde ve yorgun hissedilen sabahlar da kullanılması popülerdir. Ama bu uyarılmanın geçici bir semptom olduğunu unutmamak lazım.

Gerçekten yorgunluğu atmak amacıyla içilen kahve sayısı arttıkça ruh halini de etkiler. Kahvenin belirli ölçü de serotanin ve dopamin gibi hormonların (mutluluk hormonları) geçici olarak iyileştirdiği ve depresyona iyi geldiği bilinmekte ancak fazla tüketilmesi halinde kaygı ve stres seviyesinin yükseldiği kanıtlanmış gerçek. O yüzden yorgunluğu dindirmek için geçiçi bir çözüm olduğu unutulmamalı ve dozajına dikkat edilmelidir. 

Vücuttaki yararlarından birkaçı da sindirim problemine iyi geliyor olması. Kabızlık sorununu hafifletir ama fazla tüketimi de bu sefer reflü gibi rahatsızlıkların tetiklenmesinde etkendir. Sonuç olarak kahve kültürel ve sosyal bir yön oynamıştır bir içecektir.

Sizin kahveye içme amaçlarınız belki çok daha farklıdır ama eğer kahve seviyorsanıza size yakın bir arkadaşınızla içeceğiniz sıcak bir fincan türk kahvesini önerebilirim.