Bir Osmanlı Köyü: Cumalıkızık

Her şeyiyle görülmeye değer bir dünya mirası olan Cumalıkızık köyünü tanıyalım

Cumalıkızık, Bursa’nın tarih kokan sayısız kültür mirasından biri. Şehir merkezine 11 km uzaklıkta bir Osmanlı Köyü. 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillendi. 

Dar sokakları, taştan evleriyle dikkat çeken bu köy 700 yıllık bir geçmişe sahip. Cumalıkızık’ın kuruluşunun 1300’lü yıllara tekabül ettiği biliniyor. O zamanlar dağın eteklerine kurulan köyler için “kızık” kelimesi kullanılıyor. Cumalıkızık, Hamamlıkızık, Derekızık, Fidyekızık ve Değirmenlikızık olmak üzere Uludağ’ın eteklerine kurulan 7 köyden sadece Cumalıkızık tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşmış durumda.

Tarihi köy evlerinin balkonlarında, bahçelerinde kahvaltı yapmak hem turistler hem Bursalılar için oldukça popüler bir aktivite.

Köyde yerleşik hayat devam ediyor. Köy halkı el yapımı ürünlerini köyün meydanında ziyaretçilere sergiliyor. 

Bir de “Cin Aralığı” hikayesi var. Burası dünyanın en dar sokağı olarak biliniyor. Halk arasında anlatılan hikayesi şöyle:

"Kurtuluş savaşı yıllarında Cumalıkızık köyünü basan Yunan askerleri tüm köylüleri camiye toplayarak mabedi yakmaya karar verir. Köylüler bir şekilde Yunanlıları atlatıp, camiden kaçmayı başarır. Girdikleri sokakta, iki evin bittiği noktada dar bir aralık bulunmaktadır. Bir insanın zorlukla geçebileceği büyüklükteki sokak girişinden bakıldığında çıkmaz yol olarak görünmektedir.Köylüler, bu dar aralıktan geçerek, Türk askerlerinin mevzilendiği tepeye ulaşırlar. Yunan askerleri ise sokağın girişine geldiğinde gözlerine inanamazlar ve "İnsanların buradan kaçması imkansız. Bu olsa olsa cinlerin işidir." derler. O günden sonra sokağın adı Cin aralığı olarak yaygınlık kazanır.”

Her şeyiyle görülmeye değer bir dünya mirası Cumalıkızık..

*ilk beş fotoğraf: @bbuketsaymaz