Bir Oyundan Daha Fazlası: Football Manager

Football Manager Oyun Serisi Hakkında Kısa Bir Bilgilendirme

Bazılarının deli gibi sevdiği, bazılarının "Abi sen oynamıyorsun, nesini seviyorsun?" dediği ve anlamsız bulduğu bir oyun serisidir Football Manager. Eski oyuncuların Championship Manager olarak bildiği ancak 2005 yılında yapımcı ve dağıtıcı şirketlerin ayrıldığı ve 2005 yılından bu yana Football Manager olarak bilinen seri, 2024'ten itibaren Unity oyun motoru ile birlikte çıkacak. Bu da Football Manager 24'ün son kez eski oyun motoru ile yapıldığını gösterir.

Gelelim oyunun mantığına; bu oyunda takımın ipleri size veriliyor ve takımın taktiğinden tutun, takıma kimleri katacağınız, antrenör ekibinizin kimlerden oluşacağına kadar kararları siz veriyorsunuz. Bununla beraber taktiği de siz oluşturuyorsunuz. İster 4-4-2, ister 4-2-3-1 oynayın ya da değişik taktikler deneyin. Bu tamamen size kalmış. Unutmamanız gereken tek konu var; o da kovulmamak ve başarılı olmak. Bu serüvende nasıl bir yol izleyeceğiniz de size kalmış. İsterseniz takımı dağıtıp tekrar kurabilirsiniz ancak bu hemen olan bir şey değil bir süreç isteyen bir şey ve evet, oyunda bile süreç istiyor. Ayrıca takımda yapacağınız değişiklikler hemen etki etmiyor yani onun için de bir adaptasyon süreci var bu takıma katılan oyuncular için de geçerli. Tam olarak bir simülasyon oyunu diyebiliriz çünkü oyunda bulunan her şey olabildiğince gerçeğe yakın. Sakatlık sürelerinden tutun oyuncuların maaşları, takımların taktiğinden tutun takımların mali durumlarına kadar her şey gerçeğe olabildiğince yakın bir şekilde düzenleniyor.

Peki tüm bunlar nasıl yapılıyor? Gerçekte bulunan ve oyuna aktarılan her takımı gönüllü olarak araştıran izleyen kişiler mevcut ve tabii ki her ülkeden sorumlu araştırmacılar var. Bu kişiler birlikte harmanlanarak yapılıyor. Oyuncu profilleri, takım profilleri, antrenör profilleri ve takımların mali durumları ulaşılabildiği kadarıyla gerçeğe yakın bir şekilde düzenleniyor. Tabii ki mükemmel ya da gerçekle tamamen bağdaşan bir durum ortaya çıkmıyor çünkü her yerde olduğu gibi burada da insan faktörü ön plana çıkıyor. Değerlendirmeler bir yerden sonra subjektif bakış açısına göre olduğundan çok da gerçekle birebir örtüşmeyen sonuçlar olmakla beraber ortaya da memnun olmayan bir kitle çıkabiliyor. Dediğim gibi bu bilgileri düzenleyen, takımları izleyen kişiler de insan ve insanın olduğu her yerde hata da olabiliyor bu nedenle buna göre yorum, eleştiri yapmak en doğru şey olacaktır.

Geldik son bahsetmek istediğim konuya; oyundaki oyuncu profillerinin nasıl olduğuna dair minik, ufak bir bilgilendirmeye. Çünkü Youtube'a girdiğiniz zaman bununla alakalı yapılmış birçok video bulunmakta. Bu nedenle size kısaca bahsetmek istiyorum. Yukarıda oyunun İngilizce versiyonundan bir görüntü bulunmakta ve buradaki özelliklerin her biri 20 üzerinden değerlendiriliyor ancak unutmamak lazım ki oyun içinde hiçbir aksiyon tek bir özellikle beraber çalışmıyor. Birkaç özelliğin birlikte çalışmasıyla ortaya çıkıyor.

Bunları anladığımız zaman oyunu oynamak daha keyifli bir hal almaya başlıyor. Buraya kadar okuduklarınız size oyun hakkında merak uyandırdıysa ki umarım uyandırmıştır. Belirtmem gerekir ki oyunu Xbox Game Pass üzerinden aylık 159 TL'ye oynayabilir ya da Steam veya Epic Games platformları üzerinden satın alabilirsiniz. Eğer yazıyı okuduktan sonra oynamaya karar verdiyseniz sizlere zevkli birkaç takım önerisi de bulunabilirim. Bunlar:

 

·       Bursaspor

·       Beşiktaş

·       Manchester United

·       Chelsea

·       OGC Nice

·       Lyon

·       Red Bull Leipzig

·       Napoli

·       Girona

·       Inter Miami