Bir zamanların efsanesi | La casa de papel de papel

La casa de papel, Álex Pina tarafından yönetilen İspanya yapımı bir soygun ,suç ve macera dizisidir.

Dizide, "Profesör" liderliğindeki ekibin İspanya Kraliyet Darphanesi'ni ve İspanya Merkez Bankası'nı soymasını konu edinmektedir.

La Casa de Papel'i Türkçe'ye "Kağıt Ev" olarak çevirebiliriz. La Casa de Papel IMDb puanı: 8,3.

Televizyon dizisinin iki kısma ayrılan 15 bölümden ibaret olması planlanmıştı fakat ingilizce yapımlardan sonra en çok izlenen ispanyolca dizi olduğu için 5 sezon halinde yayımlandı.

Bu bölümler ilk olarak 2 Mayıs - 23 Kasım 2017 arasında İspanyol televizyon kanalı Antena 3'te yayımlandı. 2017 sonlarında Netflix, dizinin dünya genelinde dijital yayın haklarını satın aldı.

Diziyi daha kısa 22 bölüme bölen Netflix, ilk kısmı 20 Aralık 2017'de ve ikinci kısmı 6 Nisan 2018'de yayımladı.

Nisan 2018'de Netflix, dizinin bütçesini belirgin oranda artırarak 16 yeni bölüm siparişi verdi. 8 bölümden oluşan 3. kısım 19 Temmuz 2019'da yayımlandı. 8 bölümden oluşan 4. kısım ise 3 Nisan 2020'de yayımlandı.

3 Eylül 2021'de dizinin 5. ve son kısmının ilk 5 bölümü Netflix'te yayımlandı. 3 Aralık 2021'de dizinin 5. bölümün son 5 bölümü yayımlandı ve böylelikle dizi sona ermiş oldu.

La Casa de Papel Dizisi Karakterleri

Profesör (Alvaro Morte)

La Casa de Papel Profesör karakteri, karizmatik, zeki ve çalışkan lideri. Soygun için çok uzun yıllar boyunca büyük bir plan yaptı. Soygun, babasının fikriydi fakat kendisi uygulamaya geçirdi. Profesör’ün geçmişi oldukça gizemli. Soygunu dışarıdan idare ediyor. Profesör verdiği sözleri tutmaktadır.

Alvaro Morte, birçok yapımda yer almış tecrübeli bir oyuncudur.

Raquel Murıllo (Itzıar Ituno)

La Casa de Papel Raquel Murıllo karakteri, soygunu gerçekleştiren ekibimize karşı duran ve oldukça zeki bir polis memurudur. Birçok plana engel oluyor ve ekibin işini oldukça zorlaştırıyor.Aynı zamanda eski eşiyle arasındaki büyük problemlerede dizide çokça yer veriliyor.

Bu karakteri canlandıran isim ise, 1975 doğumlu güzel oyuncu Itziar Ituno.

Berlin (Pedro Alonso)

La Casa de Papel Berlin karakteri, Profesör’ün planlarının kusursuz bir şekilde ilerlemesini sağlayan bir karakter. Tecrübeleri ile her durumda bir şekilde sakin kalmayı başarıyor. Ekibe darphanede psikolojik acil durumlarda destek veriyor. Her dakika ve her koşulda plana sadık şekilde çalışmaya devam ediyor. Dizinin en acımasız ve duygusuz karakteri olarak bilinmekte Berlin.

Tokyo (Ursula Corbero)

La Casa de Papel Tokyo karakterine can vermekte, ekibin önemli bir pozisyonda bulunan kadın üyelerinden biri. Dizi Tokyo'nun ağzından anlatılıyor her şey Tokyo karakterinin seslendirmesiyle anlatıyor . Tokyo, dengesiz ruh haline sahip, asi innatçı bir kadın. Onunla başa çıkmak profosör ve ekip arkadaşları için oldukça zor. Aklına eseni yapmayı seven Tokyo, ekibi zaman zaman beklenmedik durumda bırakıyor. Dizide özellikle rio karakteriyle veaşk ilişkileriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda cesur ve korkusuz biri.

Nairobi (Alba Flores)

La Casa de Papel Nairobi karakteri, erkeksi tavırları ile öne çıkıyor. Dengesiz ve eğlenceli karakteriyle ekibin neşe kaynağı.Önceki hayatında uyuşturucu satıcılığı yapan Nairobi'nin oğlundan ayrı düşmesi yüreklere dokunan bir hikayenin kapılarını aralıyor. Nairobi'yi dizide bazen çılgın bir kadın, bazen yakın bir dost bazen ise öfkeli bir soyguncu olarak göreceksiniz.

İspanyalı oyuncu Alba Flores, Vis a Vis gibi ülkesinin popüler serilerinde yer aldı.

Rio (Miguel Herran)

La Casa de Papel Rio karakteri, dizide ekibin hacker çocuğu olarak yer alıyor. Rio, yaptığı yazılımlar ile kendini ispatlamayı başarıyor. Kendisi için duygusal bir aşk adamı.

Moskova (Francisco Martínez Tous)

La Casa de Papel Moskova için aile kavramı çok önemli. En büyük varlığı oğlu Denver. Soyguna oğlu ile birlikte katılmakta.

Denver (Jaime Lorente)

La Casa de Papel Denver, Moskova’nın oğlu. Gülüşü ve sempatikliği ile herkesin gönlünü fetheden bir karakter. İlgi çeken gülüşü ile Denver gülüşü terimini ortaya çıkardı. Bazen kavgacı ve sert biri. Dizinin başında acımasız gibi görünse de aslında temiz kalbe sahip olan bir adam.

Netflix yapımı olan Elite dizisinde Nano karakteri ile ön plana çıktı.

Helsinki Ve Oslo (Darko Peric ve Roberto Garcia)

Helsinki ve Oslo iki Sırp eski asker kuzen olarak dizide yer alıyorlar. Kendilerine verilen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getiriyorlar. Oslo, pek fazla ön plana çıkmıyor. Helsinki eski bir asker ve emirlere uyan itaatkâr bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Helsinki'yi canlandıran Darko Peric Sırbistanlı bir şarkıcı. Oslo'yu canlandıran Roberto Garcia ise İspanyalı bir sivil güvenlik görevlisi.

Stockholm (Esther Acebo)

La Casa de Papel Stockholm karakterinin dizideki adı Mónica Gaztambide. Darphane müdürünün sekreteri. Aynı zamanda müdürle ilişkileri var. Müdüre hamile olduğunu söyleyince tartışıp ayrılıyorlar.Sonradan Denvere aşık olmasıyla soygun planına dahil olmakta ve oğlu Denver tarafından büyütülüyor.

Esther Acebo, 2010'da ilk oyunculuk deneyimini Madrid DF dizisi ile yaşadı.

Arturo Román (Enrique Arce)

Arturo Roman karakteri, darphanenin müdürü. Soygunda gereksiz kahramanlıklar yapmaya çalışıp rehinelerin hayatlarını tehlikeye atıyor.Stockholm'un eski sevgilisi ve bebeğinin babasıdır.

La Casa de Papel Müzikler

  • La Casa de Papel | My Life Is Going On - Cecilia Krull
  • Verde que te quiero verde | La Casa de Papel | Letra
  • Çav bella La Casa de Papel Profesör- Berlin
  • La Casa de Papel - Theme Song (1 Hour)

La Casa de Papel Ödüller

  • Uluslararası Emmy Ödülleri-En İyi Drama Dizisi
  • Fotogramas de Plata Ödülleri-En İyi İspanyol Dizisi
  • Gran Premio Internazionale del Doppiaggio-En İyi Dizi