Bollywood sineması üzerine

Bollywood sineması ile Hint kültürü filmlerine bakış

Bollywood, son zamanlarda oldukça fazla duyulmaya başlanan bir sinema olarak bilinmektedir. Bollywood özellikle de Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılmakta olan bir terim olarak ifade edilebilir.

Bollywood kelimesinin Hollywood ve Bombay kelimelerinin birleşmesi ile meydana geldiğini söylemek mümkündür. Hindistan, dünyanın en çok film üreten ülkesi olarak bilinmektedir. Bu söyleme bakılarak da Hindistan’da üretilen filmlerin büyük bir çoğunluğunun ise Bollywood yapımı olduğunu söylemek de mümkündür. 

Kökleri 1896’ya kadar giden en eski ve en büyük film endüstrilerinden olan Bollywood, kendine has ikonik özelliklere sahiptir. Bir Hint filminin Bollywood ekolünden geldiğini iddia edebilmesi için en temel iki şart; müzik ve danstır. Geleneksel Bollywood filmlerinde olmazsa olmaz olan bu iki öğe aynı zamanda filmin içinde içermesi gereken ihtişam ve görkemi, üç boyutlu animasyonlar, dijital efektler, dev mekanik platolar kullanmadan izleyiciye aktarmayı sağlar. Bir nevi müzikal olan Bollywood sinemasında danslar hazırlanırken renkler ve arka plan tonları ise güçlü, dikkat çekici renkler olarak seçilir ve izleyiciye sunulur.

Filmlerde çoğunlukla dans ve müzik olmazsa olmaz, ayrıca kıyafetler böyle renkli ve kalabalık bir ekipten oluşan gösterişli sahneler mevcuttur.

Geleneksel Bollywood filmlerinde Hindu kültürünün temelini oluşturan kast sistemi daha belirgin bir biçimde hissedilse de, yakın zamanlı yapıtların büyük çoğunluğu gerek edindikleri global hayran kitlesi, gerek yeni nesil Hindu sinemacıların modern dünya görüşleri sayesinde klasik senaryo konseptinden uzaklaşarak daha özgün eserler olarak karşımıza çıkar. Başlarda; aşk, müzik, ve dans üçgenine uzun yıllar bağlı kalan Bollywood’da, artık sosyal ve kültürel sorunlar, spor, eğitim, inançlar ve değerler gibi çok farklı alanlarda filmler çıkmaktadır. 

Bollywood veya Hint filmleri deyince benim gibi çoğu insanın da aklına tek bir isim geliyor: Aamir Khan. Evet, çoğu filmin başrolünde yer alan hatta son zamanlarda bazı yapımlarda hem oynayıp, hem yönetip, hem de yapımcılıklarını üstlenen bir isim kendisi. Hindistan’ın en bilinen hatta tüm dünya tarafından tanınan biri. Gerek oynadığı filmler, gerekse yapımcılığını üstlendiği ve yönettiği filmlerle birlikte Bollywood’a ve Hint film kültürüne çok büyük katkısı olmuştur. 

Hint film kültürü ve Bollywood, o kadar geniş kapsamlı ve içerisinde yüzlerce hatta binlerce film bulunan bir sektör ki, ben şahsen Hint filmleri izlemeyi çok seven biri olarak film akşamlarımdan birinde özellikle ‘hint filmi akşamı’ yapıyor ve seçtiğim bir filmi izliyorum. Bu zamana kadar 100’ü geçebilmiş miyimdir emin değilim ama izlediklerimden çok beğendiklerim de oldu, gerçekten zamanıma çok üzüldüğüm, izlemeseydim de olurmuş dediğim beğenmediğim filmler de oldu. Sonraki yazılarımda beğendiğim ve beğenmediğim filmleri yazacağımı belirtir, bugünkünü de burada sona erdirerek; okuduğunuz için de çok teşekkür ederim :)