"Burnout" (Tükenmişlik) Yaşıyor Olabilir Misiniz?

Tükenmişlik kişinin tüm hayatını ele geçirebilir.

Mutlaka duymuşsunuzdur bu terimi: "burnout". Sürekli yorgun ve tükenmiş hissetme, erteleme, hiçbir şeye yetişememe hali, işler ve yapılması gereken küçük şeyler için bile motivasyon bulamama, boğulma hissi, uyku problemleri, tahammülsüzlük...

Bu durumun kişinin günlük hayatını ne düzeyde etkilediğini tahmin edersiniz. Yalnızca iş hayatında ortaya çıkan bir durum değildir bu, genel olarak yaşamımıza sızan, tüm alanlara sirayet eden bir haldir. Tükenmişlik yaşayan bir bireyde şu durumlar görülebilir:

Çoğu zaman yorgun ve bitkin hissetmek.
Çaresiz ve yenilmiş hissetmek.
Dünyadan kopuk/yalnız hissetmek.
Olumsuz ve karamsar bir bakış açısına sahip olmak.
Kendinden şüphe duymak.
Sürekli ertelemek.
Bunalmış hissetmek ve kendini soyutlamak

Belki uzun zamandır süren, kronikleşmiş strestir sebebi, duyulmama, görülmeme hali, hayatla ve iç dünyayla uzun süre tek başına mücadele etmeye çalışmaktır. Veya yaptıklarının, emeklerinin bilinmemesi, hak ettiklerini alamamak, sürekli bir sarmalda hissetmektir. Belki de dünyada yalnız kalmaktır, yalnızca kendi içinde kalıp en sonunda boğulmaya başlamak, hatta artık hissizleşmek, duyarsızlaşmaktır... Tüm bunlar insan için ve hepimiz bunları deneyimleyebiliriz. Lütfen tüm hayatımızı ele geçirebilen bu durumu yaşıyorsak profesyonel yardım istemekten ve çevremize sesimizi duyurmaktan kaçınmayalım.