Camdan Hayaller

Hayallerin camla şekillenmesi sizi büyüleyecek.

Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Türkiye’de açılan ilk cam sanatları müzesidir. 42 cam sanatçısının eserleri bu müzede sergileniyor. Yerli sanatçıların dışında Japon, Alman, Letonyalı, Polonyalı bazı sanatçıların da hediye ettiği cam eserler müzede yer alıyor. Müzenin önüne geldiğimizde ilk olarak sağ tarafta kırmızı ve mavi tabelalarla yazılı olan müze isimleriyle karşılıyoruz.

Ahşap görünümlü, cam kapıdan içeri girerek gezimize başlayacağız. Kapıdan girince hemen önümüzde çok güzel ışık alan ve atmosferi ile sizi büyüleyen bir avlu ve o avluda buluna bir süs havuzu ile karşılaşıyorsunuz.

Süs havuzunun üzerinde ise camdan yapılan çok renkli avize tarzı bir eser bizi karşılıyor. Daha sonra sol tarafta bilet satın almamız gereken bir gişe bulunuyor. Gişeden biletimizi satın aldıktan sonra sağ taraftaki odaya yönlendiriliyorsunuz. İlk baktığımızda kıpkırmızı duvarları olan, zemini tahtadan yapılmış ve nispeten loş bir oda olduğunu görüyoruz. Duvarın dört tarafına altı yine kırmızı büstlerden oluşan cam fanuslarla eserler yerleştirilmiş ve odanın tam ortasında da sadece bir tane eser bulunmakta. Odanın duvarları ve büstlerin kırmızı renkte olması benim çok hoşuma gitti. Hem çok dikkat çekiyor hem de bence eserlerin kendi renklerine ve saflığına daha çok dikkat etmenize neden oluyor. Odanın içi loş olduğu için atmosfer harika. Şimdi sizlerle bu odanın içinde bulunan bazı eserlere bakalım.


Bu salondan çıktığımızda hemen yanında gerçekten karanlık diyebileceğim bir odaya giriyoruz. Bu odada ise duvarlar siyah ve eserlerin bulunduğu cam fanusların büstleri de siyah renginde. Işıklandırma sadece eserlere yapılmış ve ışıklar eserlerin tam altına yerleştirildiği için camdan yapılan şaheserler parıl parıl parlıyor. Bu görüntünün sizi büyüleyeceğini ve sizi başka bir alemde gibi hissettireceğini söyleyebilirim. Bu odada daha karanlık olduğu için direkt sanat eserlerine dikkat çekilmiş. Işığın camla buluşmasından çıkan görsellik, göz zevkinize cidden hitap ediyor. Ben en çok bu odayı gezerken keyif aldım. En güzel ve en değişik eserler bence burada yer alıyor. Diğer salondaki eserler daha saf ve mavi yeşil tonlarındayken buradaki eserlerin daha renkli olduğunu söyleyebilirim. Bu salonda da eserler dört duvarı kaplıyor ve ortada yine sadece bir tane eser var ve aşırı büyük, camdan yapılmış bir Semender görüyoruz.

Bu odanın da eserlerine göz atalım.

Son odamız ise hemen karşımızda bulunuyor. Burada daha ferah ve aydınlık bir ortam tercih edilmiş. Duvarlar beyaz ve zeminin krem rengiyle buluşması estetik ve sakin bir hava oluşturmuş. Duvarların beyaz olduğu gibi büstler de beyaz. Bu odadaki eserler de çok renkli ve cıvıl cıvıl. Buradaki eserler daha dağınık bir konumda ve daha büyük yapılar yer alıyor. Bu yüzden bu salondakiler daha çok dikkatinizi çekecek. Hem daha farklı hem de boyut olarak daha büyükler. Benim bu salonda ilk ve en çok dikkatimi çeken eser Aslıhan Taşkent’in Figürler eseri oldu.

Kapıdan ilk girdiğinizde hemen sol karışınızda bulunan bu eser aşırı renkli ve estetik duruyor. Bu eser için ayrı bir yer ayrılmış ve taşların üzerine sopalarla sabitlenmiş.

Diğer eserlere de göz atalım.


Müzede üç oda yani galeri bulunmakta, bunların içinden ise sadece bir tanesinde geçici sanat eserleri sergileniyor. Yani sergiler ara ara yenileniyor. Diğer ikisinde ise daimî eserler bulunuyor. Cam sanatlarına çok fazla ilginiz yoksa bile mutlaka gezip görmeniz gereken bir müze. Öyle ki hiçbir şey anlamasanız bile belli duyguları sizde açığa çıkartıp, göz zevkinize hitap ediyor. Hayallerin camla buluştuğu en güzel yer. Camdan yapılan o renkli ve kısmen sürreal eserleri görmek eminim ufkunuzu genişletecek ve hoşunuza gidecektir. Modern figür ve geleneksel figürlerin cam sanatı ile harmanlanması sanatsal zenginliğimizin bir parçası diyebilirim. Hem görsel olarak hem de sunumların yapıldığı ortamın atmosferi çok güzel. Müzenin Odunpazarı evlerinin arasında bulunması da buraları gezme imkanınızı arttırıyor. Diğer müzelerle de çok yakın. İsterseniz bu müze gezisinden sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ni, Odunpazarı Modern Müze’sini, Ahşap Eserler Müzesi’ni ve ETO Müze’sini de ziyaret edebilirsiniz.