Capernaum: Kaos

Üreme dürtüsünün bencilliği üzerine...

Film, Lübnan’ın Beyrut sokaklarında, sosyo-ekonomik olarak alt sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmenin bedelini ağır ödeyen Zain’in, ailesine çocuk yapmayı durdurmaları için açtığı davayı ve onu bu davaya götüren hikayesini konu alıyor.

Mülteci çocukların hayatına pencere açan belgesel niteliğindeki bu yapıtın yönetmenliği Nadina Labaki yapıyor.

Dava günüyle başlayan filmimiz, flashbackler ile Zain’in barınma, beslenme, bakım alma ve verme gibi temel ihtiyaçlarından nasıl mahrum kaldığını ve mülteci çocuklar için bu durumun ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor.

Senarist ve yönetmen Nadine Labaki filmden şu şekilde bahsediyor:

‘’Günün sonunda, çocuklar gerçekten çatışmalarımız, savaşlarımız, sistemlerimiz, aptalca kararlarımız ve hükümetler için çok yüksek bir bedel ödüyorlar. Sorun hakkında konuşma ihtiyacını hissettim ve düşündüm ki, eğer bu çocuklar konuşabilseydi ya da kendilerini ifade edebilselerdi, ne derlerdi? Onları görmezden gelen bu toplum için bize ne söylerlerdi?’’


Sevgili Zain Al Rafeea, yönetmen tarafından keşfedildiğinde yaşamını Suriyeli bir mülteci olarak sürdürmekteydi. Hayatın ekonomik imkansızlıklarla dolu, ahlaki açıdan yozlaşmış toplumlarında yaşanılan çaresizliği bir çocuğun gözünden izlemenin en doğru adresi olmuş başarılı çocuk aktör. Tüm yaşanmışlığını ustaca işine aktarmış demek çok yerinde olacaktır. Yaptıklarına hayran kaldım.


Ebeveynsizliği iliklerimize kadar hissettikten sonra, Zain'in yolu Etiyopyalı bir mülteci ve anne olan Tigest kesişir. İş ararken aş buldu demek doğru olacaktır, zira Tigest tüm içgüdüleriyle bir annedir. Aynı zamanda da Zain’e ihtiyacı vardır çünkü çalışırken çocuğunu emanet edebileceği hiçbir yer yoktur. Bu yardımlaşma üç kişilik, sıcacık bir aile olmalarını sağlar. Ta ki Tigest yakalanana kadar.

Günler Tigest’in dönmesini beklerken giderek zorlaşır. Canına tak edip evine doğum kağıdını almak için dönene kadar. Kendinden yaşça büyük bir adamla evlendirilmesine karşı koyduğu küçük kız kardeşinin ölümünü öğrenmek Zain'i çıldırtır ve istismarcıyı bıçaklar. Taşan bu son damla da dava sürecini başlatır. Ziyaret gününde annesinden aldığı haber ile tüm dünyaya ders niteliğinde olacak o konuşmayı yapar. 


Filmde, Zain’in avukatı rolüne yönetmen Nadine Labaki hayat veriyor. Bu seçim filmi yapma amacına hizmet etmesi bakımında çok şey söylüyor.

Ödüllerle süslü bu çarpıcı esere bir gün denk gelmeniz dileğiyle…