Chicago

6 Oscar ödüllü komedi-müzikal-suç filmi.

Başrollerini Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger ve Richard Gere'in paylaştığı 2002 yılı ABD yapımlı bu müzikal-komedi filminin neden 6 tane Oscar ödülü kazandığı hakkındaki fikirlerimi bu yazımda sizlere aktaracağım.

Öncelikle filmin konusu Roxie Hart'ı canlandıran Zellweger etrafında geçiyor. Roxie 1920'li yılların sahne yıldızlarından biri olma hayaliyle geceleri caz gösterilerini izlemektedir. Velma Kelly'i canlandıran Jones'un sahne deneyimine de bir o kadar hayrandır. Aynı zamanda sıkıcı kocası Amos'tan kurtulmak isteyerek Fred Casely ile tanışır, Fred ona sahneye çıkma ümidi vermektedir. Çok geçmeden Fred'in onu kandırdığını anlar ve onu öldürür. O yıllarda da erkekleri öldürüp hapse giren kadınlara büyük bir ilgi vardır.

En ilgi çekici, hikâyesi en merak uyandırıcı katil kadınlar büyük şöhret yakalama fırsatı elde eder. Roxie, Velma ile hapiste karşılaşır ve oradaki kadınların hikâyelerini dinler. Hapisteki kadınların tek umudu Billy Flynn (Richard Gere) isimli bir avukattır. Bu avukat yalanlarıyla, şovmen tavırlarıyla ve davaları çoğunlukla kazanmakla ünlüdür. Roxie, Billy ile şansını denemek ister. Sonunda da bu şansı çok iyi değerlendirmiştir. Çünkü Roxie de yalanlarıyla şovlar yapmakta bayağı bir yeteneklidir.

Film hikâyeyi anlatırken müzikal sahnelerini çok iyi kullanarak hikâyeyi âdeta süslemiş. Kadınların egemenliği teması o kadar iyi işlenmiştir ki oyuncuların oynadığı karakterlere bu tema kazınmış gibi. Danslar ve şarkıların büyüleyiciliği atmosfere yansımış olup insanın ruhuna işlenmekte. Bu yüzden yönetmen Rob Marshall'ın En iyi yönetmen Oscar'ını kazanmasını şaşırılacak bir şey olarak bulmuyorum. Roxie'nin gerçek hayattaki yaşamıyla kendi hayalindeki olan yaşamı arasındaki geçişler başarılı bir şekilde uygulanmış. Kendi hayalinde gerçek hayatta ne yaşıyorsa onun müzik, şarkı ve dans eşliğindeki bir sahne hayatı yaşamakta. Konuştuğu insanların karakterleri, kocasının hisleri, hayran olduğu kişilerin baskınlığı, avukatının profesyonelliği bu sahnede gösteriliyor.

En iyi film, En iyi yönetmen, Yardımcı Rolde En İyi Aktris, En İyi Sanat Yönetmeni - Sahne Dekorasyonu, En İyi Kostüm Tasarım, En İyi Ses dallarında Oscar ödülü kazanarak Oliver! adlı filmden sonra En İyi Film Oscar'ını kazanan ilk müzikal filmi olmuştur. Filmin en ilgi çekici yeri ise "Pop, Six, Squish, Unh-uh, Cicero, Lipschitz" kelimelerinin tekrarlanarak söylendiği bölüm diyebilirim. Hapisteki kadınlar, Velma da dahil, bu kelimeleri tekrarlayarak bir müzikal sahne sergilemiştir. Bu sahne aklımda önemli bir yer edindi.