Coca-Cola Reklamları: Kutup Ayıları

Coca-Cola'nın akılda kalan bir başka ikonu kutup ayısına dair birtakım bilgiler.

Coca-Cola reklamlarının popüler simgelerinden biri de kutup ayısıdır. Bu ikonun Coca-Cola'daki kökeni ilk defa Fransa'da reklam maskotu olarak kullanıldığı 1922 yılına dayanmakta. Kutup ayısı ikonu sonraki yıllarda da dönemsel olarak reklamlarda yerini almaya devam etmiştir.

Coca-Cola'nın kutup ayısı ikonunun bizlerin gözünde canlanan versiyonunun temeli ise 1993'te üç boyutlu bir animasyon olarak çekilen “Northern Lights” adlı reklamda atılmıştır. Bir kutup ayısı ailesinin Coca-Cola eşliğinde kuzey ışıklarını izlemesini konu olan bu reklamın fikri Ken Stewart'a aittir. Stewart sinemada film izlerken Coca-Cola içme alışkanlığını kutup ayısı ailesine uyarlamıştır. Reklamda ailenin de kendilerine özgü bir biçimde “film” izlemekte ve bunu yaparken favori içeceklerini tüketmekte olduğunu görürüz. Tamamen insani özellikler yüklenmiş olan bu kutup ayıları bahsi geçen reklamda özellikle konuşturulmamıştır. Böylece alelade bir içeceğin sahip olduğu susuzluğu giderme işlevinin ötesinde insanlarda özel bir hissiyat oluşturduğu fikri temelinde kampanyalar yürüten Coca-Cola'nın reklamlarında (bkz. Noel Baba) sıklıkla yarattığı “büyülü atmosfer” bozulmamış, bizleri bambaşka bir dünyaya götüren görsellere yalnızca homurtu vb. sözsüz ifadeler eşlik etmiştir.

Kaynak: Awn

1993'te çekilen ikonik reklamı takip eden senelerde kutup ayıları kış sezonu reklam kampanyalarında kullanılmaya devam etmişlerdir. Kutup ayılarının yaşamının iklim değişikliği sonucu tehdit altında olduğu gerçeğinin 2010'lara doğru iyice ön plana çıkması, bu canlıları marka simgesi olarak kullanan Coca-Cola'nın 2012'de Dünya Doğayı Koruma Vakfı ile iş birliğine giderek “Arctic Home” adlı bir kampanya başlatmasını sağlamıştır. Bu kampanya kapsamında iklim değişikliği farkındalığı yaratmak üzere üzerinde kutup ayısı siluetleri bulunan kırmızı ve beyaz kutulu Coca-Cola'lar üretilmiştir. Ayrıca şirket, kutup ayılarının koruma altına alınması için 2 milyon dolarlık bağışta bulunacaklarını taahhüt etmiş, tüketicilerden ise 3 milyon dolar toplamıştır. Özellikle kutup ayısı imgesi üzerinden elde ettiği kâra bakıldığında, Coca-Cola'nın bu kampanyaya yaptığı bağış az bulunmuş ve şirket bu hususta çokça eleştiri almıştır.


(Kaynak: Noliecommunications)

KAYNAKLAR

Campbell, Kunle. “How Coca-Cola Humanized Polar Bears - And Helped Save Them.The BigCommerce Blog, 19 Sept. 2019. 

Kleyman, Katia. “Coca-Cola And Its Iconic Polar Bears.NoLie Communications, NoLie Communications, 13 Dec. 2021. 

Coca-Cola's Polar Bears - News & Articles.The Coca-Cola Company