Coca-Cola Reklamları: Sprite Boy

Sprite Boy, Coca-Cola’nın 1942-1958 yıllarında kullandığı, ortaya çıkma nedeni ve akıbeti ile oldukça dikkat çeken bir reklam maskotudur.

Bir reklam maskotu olan Sprite Boy ünlü illüstratör Haddon Sundblom tarafından görselleştirilmiştir. Bu sanatçıyı Coca-Cola’nın 1931 senesinden itibaren reklamlarında kullandığı Noel Baba figürünün yaratıcısı olarak tanıyoruz. O dönem Coca-Cola D’Arcy isimli reklam ajansı ile çalışmaktaydı. Bu ajansın yaratıcı ekibinin başında bulunan Archie Lee, Sprite Boy figürüne ihtiyaç olduğunu belirtmiş, Sundblom ise fikri görselleştiren kişi olmuştur. Elf çocuk şeklinde tasarlanmış olan bu karakter, muzip bir mizaca sahiptir. Beyaz saçlarını değişik bir şekilde taraması, bazen kola şişesi kapağı biçiminde bazen de büfecilere özgü olan bir şapka takması ve mütemadiyen gülmesi ile popüler ve akılda kalıcı bir maskottur. Sundblom’un Noel Babasının aksine bu elf karakter reklamlarda tam bir beden olarak görünmeyip yalnızca kafa ve ellerden oluşur. Kimi zaman Noel Baba’ya eşlik eder, kimi zaman da tek başınadır. Coca-Cola’nın içindeki kabarcıkları temsilen maskotun etrafına yıldızlar serpiştirilmiştir.

Kaynak: Cocacolaunited

Coca-Cola Neden Sprite Boy’a İhtiyaç Duydu?

Tüketiciler Coca-Cola’yı satın almak istediklerinde, markanın ismini kullanmak yerine kola anlamına gelen ve içerisinde kola çekirdeği bulunan alkolsüz içecekleri tanımlayan “coke” kelimesini kullanıyorlardı. Şirket, marka isminin genel bir terime indirgenmesini kaygıyla karşılıyor ve diğer şirketlerin bu kısaltma addan kaynaklanan kafa karışıklığını kullanarak yaptıkları marka hakları ihlallerini önlemek istiyordu. Böylece Coca-Cola erken dönem reklam çalışmalarında kısaltma ad yerine orijinal ismin kullanımını teşvik eden sloganlar üretti fakat bu telkinler pek işe yaramadı. Bükemediği eli öpmeye karar veren şirket, “Coke” ismini benimseme yoluna gitti ve Sprite Boy karakterini devreye soktu. Bu maskotun temel görevi reklamlarda “Coke” ve “Coca-Cola”nın aynı şeyler olduğunu vurgulamaktı. 1945 senesine gelindiğinde şirket “Coke” kısaltmasını ticari marka olarak tescil ettirdi. Bu tarihten sonra “Coke” ve “Coca-Cola” resmi olarak aynı markayı ifade eder hale geldi.

1958’den sonra Sprite Boy’a Ne Oldu?

Sprite Boy’un reklamlardaki kullanımı 1958 senesinde sona erdi ancak ismini Coca-Cola şirketinin çok ünlü bir markasına vererek yaşamaya devam etti. Bu marka, tahmin edeceğiniz üzere, üretimine 1959’da Batı Almanya’da Fanta Klare Zitrone adı ile başlanan ve 1961’de Amerikan pazarına giren Spritedır. Ayrıca, Sprite Boy, şirket tarihinin önemli bir parçası olarak görülmekte ve koleksiyon ürünleri üretilmektedir. Hatta yakın bir zamanda, Coca-Cola’nın müzesi World of Coca-Cola’da 2018 yazı başlayıp 2019 baharı boyunca süren bir sergi düzenlenmiş ve bu sergide Sprite Boy’la ilişkili pek çok parça ziyaretçilere açılmıştır. 

Kaynaklar

Rhone, Nedra. “World of Coke Exhibit Shares Story of Forgotten 'Sprite Boy'.” Ajc, The Atlanta Journal-Constitution, 31 May 2018. 

Taylor, Heather. “Who Was the Coca-Cola Sprite Boy?HuffPost, HuffPost, 20 Dec. 2017. 

A Brief History of Sprite.” Rock Hill Coca-Cola, 30 Aug. 2019. 

Why Coca-Cola Railed against the Nickname 'Coke'.” CBC news, CBC/Radio Canada, 21 May 2020.