Çözüm için elden ne gelir? #Coronavirus

Hepimiz bu iş için bir şeyler yapabiliriz! Folding@home ile korona virüsü için çözüm bulunmasına sen de destek ol!

Teknolojinin korona virüs salgını kriziyle mücadelede daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir rolü var ve tıbbi araştırmalar, teknoloji devlerinin önemli ölçüde katkıda bulunabileceği önemli alanlardan birisidir. Bu konuya odaklanarak, Microsoft'ta Chief scientific officer(Türkçe karşılığını bulamadım) olan Eric Horvitz, COVID-19 Açık Araştırma Veri Kümesi (CORD-19) adı verilen, makine tarafından okunabilir makalelerin bulunduğu ortak bir veritabanının ayrıntılarını yayınladı. CORD-19 veritabanı, koronavirüs ailesi üzerinde yapılan araştırmalar üzerine 29 binden fazla bilimsel makaleden oluşuyor. Ayrıca, 13 binden fazla makale tam metin halinde sunuluyor ve makineler tarafından okunabilecek, işlenebilecek bir biçimde veritabanına yükleniyor.

CORD-19, teknoloji devleri, araştırma enstitüleri ve bilimsel kuruluşların bir araya getirdiği, Ulusal Tıp Kühüphanesi'ni, Allen Istitute for AI, Georgetown Üniversitesi ve Chan Zuckerberg tarafından ortak çabalarla ortaya çıkan bir girişimdir. Bu veritabanı, dünya COVID-19'u daha iyi anlamaya doğru ilerlerken ve salgın süresince salgını durdurabilecek bir tedavi geliştirirken bilim adamlarının satın alması zor olan birçok araştırma makalesini derliyor.

Normal birer bilgisayar kullanıcısı olarak, araştırmacılar için protein hesaplamalarına yardımcı olmak isterseniz Folding@home'u indirerek, bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda simülasyon hesaplamaları yapmasını sağlayabilirsiniz. Devasa ölçekte olan bu hesaplamalar için yapılan bu küçük katkıların önemi çok büyük. Ne kadar fazla simülasyon gerçekleştirilirse, COVID-19 salgınının önlenmesini hızlandırma şansımız olur.